Quantcast
DW: Θετικό το Βερολίνο στην τριμερή για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

DW: Θετικό το Βερολίνο στην τριμερή για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Με επευφημίες και παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν σήμερα τα μέλη του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στην Καρλσρούη την πρόεδρο του κόμματος, Άνγκελα Μέρκελ. Η θερμή αυτή υποδοχή θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη της πρόθεσης του κόμματος να μην τρωθεί το κύρος της καγκελαρίου.

Αυτός ο κίνδυνος αποτράπηκε την τελευταία στιγμή μετά από προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι πλευρές ώστε να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τελικά, η πλευρά της καγκελαρίου δέχτηκε αυστηρότερες διατυπώσεις που αφορούν τις υποχρεώσεις των προσφύγων για την ενσωμάτωση τους στη γερμανική κοινωνία και τη διατύπωση του στόχου να μειωθεί ο αριθμός τους. Από την πλευρά τους οι εσωκομματικοί επικριτές της καγκελαρίου παραιτήθηκαν από το αίτημα να καθιερωθεί ανώτατο όριο για τον αριθμό των προσφύγων.

 

Έπαινοι Μέρκελ για Σόιμπλε

 

Κατά την ομιλία της από το βήμα του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών η Α. Μέρκελ έκανε λόγο για μια «απίστευτη χρονιά», κάνοντας αναφορά στα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν την Ευρώπη: τρομοκρατία, το ουκρανικό και φυσικά οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Στο σημείο αυτό μάλιστα επαίνεσε τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το ρόλο που διαδραμάτισε στις διαπραγματεύσεις. «Ευχαριστούμε θερμά», είπε η καγκελάριος, προκαλώντας το χειροκρότημα των 1.000 περίπου συνέδρων.

 

Ωφέλιμος ένας διάλογος Γερμανίας, Ελλάδας, Τουρκίας

 

Και ενώ στην Καρλσρούη αναμένεται να δει κανείς το απόγευμα ποιο ποσοστό θα συγκεντρώσει ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο συζητήθηκαν και ελληνικά ζητήματα. Αναφορικά με την πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας με θέμα το προσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ υπενθύμισε ότι ήδη πριν από τρεις εβδομάδες το Βερολίνο είχε ανακοινώσει ότι υπάρχει μια «κατά βάση σύμφωνη γνώμη» των τριών πλευρών να συναντηθούν. Για την γερμανική κυβέρνηση, «ένας διάλογος σε βάθος θα ήταν ωφέλιμος.»

Σε άλλο σημείο του μπριφίνγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για στασιμότητα στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ότι αυτή η διαδικασία αφορά την Αθήνα και τους θεσμούς. Πάντως, για τη γερμανική κυβέρνηση οι ιδιωτικοποιήσεις «είχαν και έχουν μεγάλη σημασία».

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.