Τα γεγονότα με την Ζαμάν και η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα υπό επιτροπεία έχουν προκαλέσει σφοδρή κριτική των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξήγγειλε μέσω της κυριακάτικης Tagesspiegel του Βερολίνου, ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες είναι να θέσει το θέμα στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τονίζοντας ότι εκπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν και ότι η ΕΕ δεν κάνει υποχωρήσεις στις θεμελιώδεις αξίες.
«Η Τουρκία διακινδυνεύει μια ιστορική ευκαιρία προσέγγισης με την ενωμένη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Σουλτς.
Δακρυγόνα και χθες
Στην ίδια την Τουρκία μουδιασμένα εμφανίζονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ύστερα από την υπαγωγή της εφημερίδας Ζαμάν σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης με βάση την απόφαση του 6ου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης που όρισε και τους 3 επιτρόπους που μεταφέρθηκαν χθες βράδυ με ειδικό λεωφορείο στο κτίριο της εφημερίδας και ανέλαβαν καθήκοντα απολύοντας τους επικεφαλής της συντακτικής ομάδας.
Η σημερινή ιστοσελίδα της Ζαμάν φέρει μόνο την επιγραφή «το συντομότερο δυνατό σε σας τους αναγνώστες μας θα προσφέρουμε πιο ποιοτική και αντικειμενική ενημέρωση», ενώ η αγγλική έκδοση της εφημερίδας έχει παγώσει την ιστοσελίδα της στο απόγευμα της Παρασκευής, λίγο πριν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Πάνω από 500 άτομα, πολλά από τα οποία γυναίκες, συγκεντρώθηκαν και χθες μπροστά από τα γραφεία της Ζαμάν αλλά δέχτηκαν τις πλαστικές σφαίρες, τα δακρυγόνα και το παγωμένο πεπιεσμένο νερό από τις δυνάμεις της αστυνομίας που απομάκρυναν δια της βίας τους διαδηλωτές.
Και ο επόμενος;
Την ίδια στιγμή η τουρκική αστυνομία εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης υπό την επωνυμία «Ειρήνη στην Επτάλοφο» που ξεκίνησε στις 8 χθες το βράδυ με συμμετοχή 5000 αστυνομικών από τις υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και της αντιτρομοκρατικής και με τη κάλυψη ελικοπτέρων. Το ερώτημα που πλανάται αυτή τη στιγμή, είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πολέμιος της κυβέρνησης που θα πληρώσει για την κριτική του κατά της κυβέρνησης. Φήμες δε αναφέρουν ότι μπορεί να μπουν στο στόχαστρο τώρα άλλες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, όπως η Τζουμχουριέτ, η Σοζντζού, ακόμη και ο όμιλος της Χουριέτ.
Πηγή: DW