ΔΟΕ: Μειώνεται η ανεργία των νέων αλλά οι περιστασιακές θέσεις εργασίας προκαλούν άγχος

ανεργία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 χρόνων αναμένεται να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας των νέων πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Παράλληλα  η Οργάνωση αναφέρει σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η  διεθνής Ημέρα Νεολαίας πως  η εργασιακή επισφάλεια, ή αλλιώς ο περιστασιακός χαρακτήρας των θέσεων που βρίσκουν, προκαλεί «αυξανόμενα άγχη».

Η ΔΟΕ χαρακτηρίζει ταυτόχρονα ανησυχητικό τον αριθμό των νέων 15 ως 24 ετών που δεν βρίσκονται ούτε σε θέση εργασίας, ούτε σε εκπαίδευση, ούτε σε κατάρτιση.

Επισημαίνει ακόμη πως η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού είναι κάθε άλλο παρά οικουμενική. «Οι νέοι σε ορισμένες περιφέρειες», ιδιαίτερα «οι νέες γυναίκες», διαπιστώνεται πως «δεν επωφελούνται από την ανάκαμψη της οικονομίας», σημειώνει η ΔΟΕ.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία

Το ποσοστό ανεργίας των νέων το 2023, που υποχώρησε στο 13%, είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 15 ετών. Είναι μειωμένο σε σύγκριση με το 13,8% που καταγραφόταν το 2019, πριν από την πανδημία. Προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, στο 12,8%, το 2024 και το 2025. Ο συνολικός απόλυτος αριθμός των άνεργων νέων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 64,9 εκατομμύρια: χαρακτηρίζεται ο χαμηλότερος από το 2000.

«Η κατάσταση ωστόσο δεν είναι ίδια σε όλες τις περιφέρειες. Στα αραβικά κράτη, στην ανατολική Ασία, στη νοτιοανατολική Ασία και στον Ειρηνικό, τα ποσοστά ανεργίας των νέων ήταν υψηλότερα το 2023 απ’ ό,τι το 2019», επιμένει η ΔΟΕ.

Η παγκόσμια τάση

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η «παγκόσμια τάση» της επισφάλειας της εργασίας είναι πηγή «αυξανόμενης ανασφάλειας για τους νέους και τις νέες που ποθούν να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία και να περάσουν στα επόμενα στάδια της ενήλικης ζωής τους».

«Κανείς μας δεν μπορεί να ελπίζει σε σταθερό μέλλον όταν εκατομμύρια νέοι στον κόσμο δεν έχουν αξιοπρεπή δουλειά και, κατά συνέπεια, αισθάνονται ανασφαλείς, ανίκανοι να οικοδομήσουν καλύτερη ζωή για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, ο Ζιλμπέρ Ουγκμπό, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι μισοί και πλέον νέοι εργαζόμενοι απασχολούνται στον ανεπίσημο τομέα, διαπιστώνει η ΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία «οι πιθανότητες πρόσβασης σε αξιοπρεπείς δουλειές παραμένουν περιορισμένες σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Στην έκθεση τονίζεται επίσης πως το 2023 ο ένας νέος και νέα στους ή στις πέντε, με άλλα λόγια το 20,4% παγκοσμίως, ανήκει στην κατηγορία αυτών που δεν εργάζονται, ούτε μορφώνονται, ούτε βρίσκονται στο στάδιο της επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι νέοι επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας διεθνώς σε αντίθεση με τις νέες γυναίκες: τα ποσοστά ανεργίας των νέων γυναικών (12,9%) και των νέων ανδρών (13%) το 2023 σχεδόν εξισώθηκαν, αντίθετα με τα χρόνια πριν από την πανδημία, όταν αυτά των νέων ανδρών ήταν αισθητά υψηλότερα.

 

Exit mobile version