Quantcast
ΔΝΤ: Μεγάλος ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικονομία - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Μεγάλος ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Τρία μηνύματα έστειλε το ΔΝΤ για τις οικονομίες των χωρών από την εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγινε τη Μεγάλη εβδομάδα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναλυτικά:

  • Πρώτον, για να μειωθεί ο πληθωρισμός θα πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν αποφασιστικά σε αυξήσεις των επιτοκίων, ενδεχομένως σε μεγαλύτερη έκταση από ότι αναμένουν σήμερα οι αγορές. Το μήνυμα αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει στείλει σήμα ότι θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση του επιτοκίου της το καλοκαίρι.
  • Δεύτερον, το δημόσιο χρέος, το οποίο εκτινάχθηκε λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να μειωθεί με την εφαρμογή αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων από τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος των αναπτυγμένων οικονομιών αυξήθηκε κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2020, φθάνοντας στο 123,2%.
  • Τρίτον, επανέρχονται οι περιορισμοί στη δημοσιονομική πολιτική, αφενός λόγω του πολύ υψηλού χρέους και αφετέρου της αύξησης του κόστους δανεισμού, η οποία αντανακλάται στην άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως ως συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού.

«Καθώς η νομισματική πολιτική κινείται για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να κινηθεί για να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Με άλλα λόγια, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν επανέλθει και είναι δεσμευτικοί», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής του Ταμείου, Βίτορ Γκασπάρ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο θεωρεί ότι οι χώρες θα πρέπει να εστιάσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους στην προστασία των ευάλωτων με στοχευμένα μέτρα, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι πολύ υψηλές της ενέργειας και των τροφίμων, κατά προτίμηση με απευθείας μεταβιβάσεις στις ομάδες αυτές του πληθυσμού.

Η ευρωπαϊκή οικονομία

Σύμφωνα με το Ταμείο, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο βασικό σενάριό του, που δεν προβλέπει μία πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί 2,8% φέτος και 2,3% το 2023 έναντι 3,9% και 2,5%, αντίστοιχα, που εκτιμούσε τον Ιανουάριο.

Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη αναμένεται να είναι φέτος 3,5% και για το επόμενο έτος 2,6% – δηλαδή υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης – έναντι 4,2% και 2,6%, αντίστοιχα, τον Ιανουάριο.

Το ΔΝ αναφέρεται και τόσο στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης όσο και της Ελλάδας ειδικότερα .

Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτός θα διαμορφωθεί στην Ευρωζώνη σε μέσα επίπεδα στο 5,3% φέτος και το 2023 στο 2,3%, ενώ για την Ελλάδα προβλέπει χαμηλότερα επίπεδα, στο 4,5% και 1,3%, αντίστοιχα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.