ΔΝΤ: Η Κίνα χρειάζεται να εφαρμόσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις

Η Κίνα πρέπει να εφαρμόσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις, καθώς η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερα τρωτά σημεία ενώ υπάρχουν λιγότεροι μηχανισμοί προστασίας για να αντιμετωπίσει τυχόν κλυδωνισμούς, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ).

“Η βραχυπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης έχει ενισχυθεί χάρη στην πρόσφατη στήριξης της πολιτικής,” δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίπτον, σύμφωνα με ένα αντίγραφο των δηλώσεών του το οποίο δόθηκε στο Reuters. “Η μεσοπρόθεσμη προοπτική, ωστόσο, είναι πιο αβέβαιη λόγω της ταχείας αύξησης των δανείων, της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και του ολοένα αυξανόμενου και αδιαφανούς χρηματοπιστωτικού τομέα,” Lipton, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε στο τέλος της επίσκεψή του στο Πεκίνο.

“Το εταιρικό χρέος, παρόλο που είναι ακόμα διαχειρίσιμο, είναι υψηλό και αυξάνεται γρήγορα,” δήλωσε ο Λίπτον, προσθέτοντας ότι η Κίνα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένη δράση – ειδικά για τις κρατικές επιχειρήσεις – για να αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα αργότερα.

Η Κίνα χρειάζεται επίσης να ευθυγραμμίσει τις αρμοδιότητες των τοπικών αρχών σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες, να επεκτείνει την κοινωνική ασφάλιση, να εφαρμόσει νέους δημοσιονομικούς κανόνες και θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα πιο προοδευτικό, δήλωσε ο Λίπτον.

Το ΔΝΤ πρότεινε την επιβολή ενός φόρου άνθρακα, το οποίο θα μειώσει σημαντικά το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα και θα μπορούσε να αποτρέψει 4 με 5 εκατ. πρόωρους θανάτους το 2030. Εκτός από τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση, ο Λίπτον δήλωσε ότι η Κίνα χρειάζεται να προφυλαχθεί απέναντι στους αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ολοένα και πιο περίπλοκο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ενισχύοντας το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων ρυθμιστικών αρχών και των αγορών και αυξάνοντας την δυνατότητα χρηματοδότησης για τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Exit mobile version