Διεθνής Διαφάνεια: Η άνοδος του λαϊκισμού ενισχύει τη διαφθορά σε όλο τον κόσμο

Η άνοδος του λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο υπονομεύει την μάχη κατά της διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Διαφάνεια (ΤΙ)δημοσιεύοντας την ετήσια έκθεσή της, στην οποία προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με οπισθοδρόμηση υπο την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς που δημοσιεύει η μκο, η οποία ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς στον κόσμο, “ο λαϊκισμός είναι το λάθος φάρμακο”. Η έκθεση κατατάσσει τις χώρες με βάση το επίπεδο της αντίληψης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

“Σε χώρες με λαϊκιστές ή αυταρχικούς ηγέτες παρατηρούμε συχνά δημοκρατίες σε πτώση και μία ενοχλητική τάση για απόπειρες καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και για αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος”, δηλώνει ο πρόεδρος της οργάνωσης Χοσέ Ουγκάζ.

“Αντί να πατάσσουν τον καπιταλισμό της διαπλοκής, αυτοί οι ηγέτες συνήθως εγκαθιστούν ακόμη χειρότερες μορφές διεφθαρμένων συστημάτων”, αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση.

Η οργάνωση αναφέρει ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Τουρκία, “χώρες που έχουν βιώσει την άνοδο αυταρχικών ηγετών” έχουν διολισθήσει στην παγκόσμια κατάταξη της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια.

Η ανησυχία εντείνεται για την περίπτωση των ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μία εκστρατεία διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική “ελίτ” με την υπόσχεση να πατάξει την διαφθορά στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο Φιν Χάινριχ, διευθυντής έρευνας της TI, δήλωσε “απαισιόδοξος” ότι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις του δεδομένης της σύγκρουσης συμφερόντων με τις αναρίθμητες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, τις επιθέσεις του στα μέσα ενημέρωσης και την άρνησή του να δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία.

“Όταν βλέπεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διορίσει ανώτερο σύμβουλό του τον γαμπρό του, κάτι μυρίζει”, δήλωσε στο AFP.

“Σύσσωμο το υπουργικό του συμβούλιο είναι γεμάτο με συγκρούσεις συμφερόντων. Έχει πει ότι θα ‘καθαρίσει τον βάλτο’ (Σ.τ.Σ: μία από τις αγαπημένες του εκφράσεις που έγινε και hashtag (#DrainTheSwamp) στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Εννοεί ότι θα διώξει όλους τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τα εξωτερικά συμφέροντα από την Ουάσινγκτον). Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι μάλλον ‘θα τον γεμίσει’ “.

Στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, οι ΗΠΑ έπεσαν δύο θέσεις και έφθασαν στην 18η θέση με σκορ 74 από τα 100 έναντι 76 το 2015.

“Αν ο Τραμπ τηρήσει την υπόσχεσή του να πατάξει την διαφθορά, θεωρώ ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βελτιωθούν. Αλλά αν κοιτάξετε τις ενέργειές του μέχρι σήμερα, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι θα υπάρξει οπισθοδρόμηση”, είπε ο Χάινριχ.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες

Σύμφωνα με την οργάνωση που εδρεύει στο Βερολίνο, απαιτούνται “ριζικές” μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για να παταχθεί η ανισότητα και η συστημική διαφθορά που έχουν αποδειχτεί “πρόσφορο έδαφος” για τους λαϊκιστές.

Για τον Δείκτη του 2016, η μκο κατέταξε 176 χώρες στην κλίμακα 0-100, όπου το μηδέν σημαίνει πολύ διεφθαρμένη και το 100 πολύ διαφανής.

Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνες από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, την Economist Intelligence unit και άλλες οργανώσεις.

Η Νέα Ζηλανδία και η Δανία μοιράζονται την πρώτη θέση με 90 βαθμούς ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Φινλανδία (89), Σουηδία (88), Ελβετία και Νορβηγία. Ακολουθούν: Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Καναδάς, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ισλανδία, Βέλγιο, Χονγκ Κονγκ, Αυστρία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Ουρουγουάη, Εσθονία, Γαλλία, Μπαχάμες, Χιλή, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην 41η θέση, η Κύπρος στην 47η, η Ιταλία στην 60η και η Ελλάδα στην 69η.

Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 44 για το 2016, έναντι 46 για το 2015, 43 για το 2014, 40 για το 2013 και 36 για το 2012.

Για δέκατη συναπτή χρονιά η Σομαλία βρίσκεται στην κατώτερη θέση με σκορ 10 ακολουθούμενη από το Νότιο Σουδάν (11), την Βόρεια Κορέα (12) και τη Συρία (13).

Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε το Κατάρ με 10 βαθμούς λιγότερους από την προηγούμενη χρονιά, γεγονός το οποίο η TI αποδίδει στις καταγγελίες για διαφθορά που πλαισιώνουν την υποψηφιότητα για την διοργάνωση 2022 FIFA World Cup.

Συνολικά, η έκθεση διαπιστώνει ότι ο μέσος όρος βαθμολογίας των χωρών είναι 43, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη ενδημικής διαφθοράς στον δημόσιο τομέα μίας χώρας. Το 69% των 176 χωρών είχαν βαθμολογία μικρότερη του 50 στην κλίμακα του 0-100, ενώ οι περισσότερες χώρες έπεσαν σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με την προγούμενη χρονιά.


Exit mobile version