«Η μελισσοκομία έχει γίνει το νέο χόμπι των Γερμανών κατοίκων μεγάλων πόλεων και η μέλισσα έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια, όπως αναφέρει η Die Zeit σε δημοσίευμα της.
Αυτό συμβαίνει επειδή λέγεται ότι απειλείται με εξαφάνιση η μέλισσα και αν εξαφανιστεί, τότε θα εξαφανιστεί και ο άνθρωπος.
Όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, το γεγονός ότι ένα μέρος των μελισσών δεν επιβιώνει τον χειμώνα θεωρείται φυσιολογικό μεταξύ των μελισσοκόμων. Αναφορές θανάτων μελισσών υπήρχαν ήδη στον Μεσαίωνα. Οι Γερμανοί μελισσοκόμοι έχουν χάσει περίπου το 1/5 των μελισσών κατά την χειμερινή περίοδο 2002/03.
Ενώ όσον αφορά στους θανάτους των μελισσών,ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τις απώλειες του χειμώνα.
Έτσι, ο αριθμός των πληθυσμών μελισσών δεν έχει μειωθεί παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια- έχει αυξηθεί ακόμη και κατά τα δύο τρίτα. Δεν υπάρχει ζήτημα παγκόσμιας θνησιμότητας μελισσών, όπως ισχυρίζεται η Greenpeace. Μόνο σε ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ ο αριθμός των πληθυσμών των μελισσών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Για να μάθουν τι συμβαίνει, Γερμανοί επιστήμονες έχουν εξετάσει πάνω από 1.000 κυψέλες από τον χειμώνα του 2002/03.
Ελέγχουν τις παρασιτώσεις των ακάρεων, λαμβάνουν δείγματα γύρης και καταμετρούν τις απώλειες την άνοιξη. Επτά ερευνητικά ινστιτούτα της ομοσπονδίας και των ομοσπονδιακών κρατών μοιράζονται αυτό το έργο, το οποίο ονομάζεται γερμανική παρακολούθηση των μελισσών. Ένα πράγμα είναι σαφές: τίποτα τόσο κακό δεν έχει συμβεί από εκείνο το χειμώνα.
Κατά μέσο όρο, οι χειμερινές απώλειες από το 2004 έως το 2016 ήταν 11% των πληθυσμών. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για τους μελισσοκόμους: το διαχειρίζονται μοιράζοντας τους επιζώντες πληθυσμούς την άνοιξη. Το Κέντρο Μελισσοκομίας κοντά στο Kόπμπλεντς έχει επιπλέον στοιχεία που βασίζονται σε έρευνες μεταξύ των μελισσοκόμων: Οι απώλειες κατά το χειμώνα ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 15%.
Ο κορυφαίος Γερμανός ερευνητής μελισσών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Επιστήμης της Μέλισσας στο Πανεπιστήμιο του Χόχενχαϊμ,Πίτερ Ρόζενκραντς είναι κατηγορηματικός:
«Η μέλισσα θα είναι το τελευταίο έντομο που θα πεθάνει. Δεν θα απειλείται όσο υπάρχουν μελισσοκόμοι», όπως υποστηρίζει.
Πηγές: ΑΠΕ -Die Zeit