Quantcast
Die Welt: Το Geuro μπορεί να σώσει τους Έλληνες - enikonomia.gr
share

Die Welt: Το Geuro μπορεί να σώσει τους Έλληνες

δημοσιεύτηκε:

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει με το ευρώ, αλλά δεν μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτό. Σε αυτό το δίλημμα την λύση έχει πρώην ισχυρό στέλεχος της Deutsche Bank και μάλιστα την παρουσίασε και στο γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη» τονίζει η «Die Welt», η οποία κάνει λόγο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπουργού για να αποφύγει η χώρα την πιθανότητα της πτώχευσης.

«Σε αυτό το σημείο έρχονται οι οικονομολόγοι με διαφορετικές σχολές σκέψης για να παρουσιάσουν τα δικά τους σχέδια. ‘Όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ, ο οποίος ταξίδεψε στις 28 Απριλίου στην Αθήνα για να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση την ιδέα του για ένα παράλληλο νόμισμα» τονίσει η εφημερίδα.

Παρότι η επίσκεψη ήταν ιδιωτική, ο Τόμας Μάγιερ αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες της στην εφημερίδα λέγοντας ότι «πήγα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών και μιλήσαμε για πολλά πράγματα και όχι μόνο για το παράλληλο νόμισμα, ενώ στην συνέχεια κάναμε και μία βόλτα στην Πλατεία Συντάγματος».

Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι παρά την παρουσίαση, ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσαν για το πως θα κινηθούν μετά την παρουσίαση.

Βασικά, το «Geuro» αφορά ομόλογα του ελληνικού κράτους, με τα οποία θα μπορέσουν να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κρατικών υπαλλήλων. Έτσι, οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάρουν, αντί για χρήματα σε σκληρό ευρώ, το είδος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με τα οποία θα μπορούν να κάνουν αγορές. Δεδομένου ότι πολλά από αυτά θα κυκλοφορήσουν, το “Geuro” θα μπορούσε γρήγορα να δημιουργηθεί ως παράλληλο νόμισμα, αναφέρει η Die Welt.

Το αποκορύφωμα: To «Geuro» θα χάσει σύντομα μαζικά σε αξία και το κόστος εργασίας θα μειωθεί σημαντικά. Με αυτό το τέχνασμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Μετά από μια οικονομική ανάκαμψη, η πλήρης επιστροφή στο ευρώ χωρίς προβλήματα θα ήταν δυνατή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο τραπεζίτης αναφέρθηκε στο Geuro, καθώς την ιδέα του είχε ανακοινώσει το 2012 και μάλιστα είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε γερμανικές εφημερίδες. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.