Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, διέψευσε σήμερα ότι η προεκλογική του εκστρατεία είχε ενισχυθεί από τον ανατραπέντα ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι το 2007, αποκαλώντας τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου που έκανε ένας Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας «χονδροειδές» ψέμα.
Σε μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, ο Ζιάντ Τακιεντίν λέει ότι είχε παραδώσει μυστικά και παράνομα –μεταφέροντας με βαλίτσες σε τρία ταξίδια του– περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ που του έδωσε ο άλλοτε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι, ο Αμπντάλα Σενούσι, στον Σαρκοζί μέσω του διευθυντή της εκστρατείας του Κλοντ Γκεάν. Τα χρήματα ήταν σε χαρτονομίσματα των 200 και των 500 ευρώ, είπε ο ίδιος.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (2007-2012), ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι έλαβε μυστική χρηματοδότηση από το καθεστώς του Καντάφι.
«Για άλλη μια φορά, όπως πάντα πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, ο Mediapart προσπαθεί να σπιλώσει τον Νικολά Σαρκοζί με κατηγορίες που είναι τόσο αναληθείς σήμερα όσο ήταν και χθες», υποστήριξε σε μια γραπτή δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο δικηγόρος του συντηρητικού πρώην προέδρου, Τιερί Ερζόγκ.
Ο Mediapart είχε δημοσιοποιήσει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών του 2012 ένα έγγραφο που αναφερόταν σε «συμφωνία» Καντάφι-Σαρκοζί για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του τελευταίου με 50 εκατ. ευρώ και πλέον.
Ο Ερζόγκ διεμήνυσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αντιδρώντας σε αυτή τη «χονδροειδή προσπάθεια χειραγώγησης» της κοινής γνώμης.
Η δήλωση του Τακιεντίν δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις μερικές ημέρες πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της προκριματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψήφιου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι ενδέχεται να επισκιάσει την τελική φάση της εκστρατείας του Σαρκοζί.
«Γιατί και πώς ένας τέτοιος τύπος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας; Ο γαλλικός λαός πρέπει να αντιδράσει», έκρινε ο Τακιεντίν, προβλέποντας ότι η υπόθεση αυτή θα «εκραγεί».
Ο δικηγόρος Φιλίπ Μπουσέ ελ Γκοζί, ο οποίος εκπροσωπεί τον Γκεάν, διέψευσε επίσης τις καταγγελίες του Τακιεντίν.
«Ο Κλοντ Γκεάν ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρος. Δεν έλαβε ποτέ ούτε από κοντά ούτε εξ αποστάσεως ούτε δεκάρα από τη Λιβύη για να υποστηριχθεί η εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί ούτε άκουσε ποτέ κάτι γι’ αυτό. Το έχει επαναλάβει αυτό πολλές φορές στις δικαστικές αρχές», τόνισε ο Γκοζί, προσθέτοντας και αυτός ότι σχεδιάζει να υποβάλει μήνυση εκ μέρους του πελάτη του.
Οι γαλλικές αρχές είχαν αρχίσει έρευνα για τις καταγγελίες που είχε κάνει ο Τακιεντίν για το ζήτημα αυτό το 2013. Αλλά μέχρι σήμερα, ο γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας δεν είχε περιγράψει ποτέ πώς μεταφέρθηκαν τα χρήματα, ούτε είχε κατονομάσει τον Σαρκοζί.
Ο Τακιεντίν είπε στη συνέντευξή του που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Mediapart ότι έδωσε στις γαλλικές δικαστικές αρχές τη 12η Νοεμβρίου γραπτή κατάθεση στην οποία αναφέρεται λεπτομερώς σε τρεις καταβολές μετρητών από το 2006 ως το 2007 και στις συναντήσεις που είχε με τον Γκεάν και με τον Σαρκοζί, τότε υπουργό Εσωτερικών.
Αντίθετα, πριν από χρόνια είχε πει ότι ουδέποτε είδε τους δύο άνδρες ή κοίταξε τι μετέφερε στις βαλίτσες που παρέδωσε στο υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.
Στη δήλωση που ο Ερζόγκ έστειλε στο Ρόιτερς επισύναψε μια δήλωση που είχε κάνει ο Τακιεντίν το 2012. Σε αυτή, ο επιχειρηματίας υποστήριζε ότι είχε δει τον Νικολά Σαρκοζί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2003.
«Οποιοσδήποτε μπορεί να σχηματίσει μια ακριβή εικόνα για την αξιοπιστία της μαρτυρίας του Ζιάντ Τακιεντίν», σχολίασε ειρωνικά ο Ερζόγκ.
Ο Καντάφι σκοτώθηκε και το καθεστώς του ανατράπηκε στην εξέγερση του 2011.
Ο Σαρκοζί έχει κι άλλους νομικούς πονοκεφάλους: τον Σεπτέμβριο, η εισαγγελία έκρινε ότι πρέπει να δικαστεί για τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στη χρηματοδότηση της αποτυχημένης προσπάθειάς του να επανεκλεγεί στην προεδρία το 2012. Ο αρμόδιος δικαστής αναμένεται να αποφανθεί αργότερα εντός του μήνα εάν θα προσαχθεί σε δίκη ή όχι.