Διάλογο του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών

Βαρυσήμαντο άρθρο του γερμανού υπουργού εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ δημοσιεύει σήμερα στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Bild. Σε τόνο αυστηρό ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στηλιτεύει τη στάση του Νάτο αλλά και πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη μεγάλη νατοϊκή άσκηση “Ανακόντα 2016” στην πολωνική επικράτεια επισημαίνει ότι “όποιος νομίζει ότι με συμβολικές παρελάσεις τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας δημιουργεί περισσότερη ασφάλεια πλανάται”.

«Διάλογος με τη Ρωσία»

Τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός, ρωτά η Μπετίνα Κλάιν από τη Γερμανική Ραδιοφωνία τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρολφ Μίτζενιχ. Οδεύει η Γερμανία προς την απομόνωση εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας;

«Όχι, δεν το νομίζω», απαντά ο Ρολφ Μίτσενιχ. «Υπάρχουν κι άλλες κυβερνήσεις στη νότια Ευρώπη, όπως η κυβέρνηση Ρέντσι, αλλά και στις Σκανδιναβικές χώρες με την ίδια προσέγγιση που προέρχεται από τις ιστορικές εμπειρίες με τη Ρωσία. Όλοι αυτοί επισημαίνουν την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία. Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε ορισμένους τομείς έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Ρώσους. Το τελευταίο ψήφισμα 2292 των ΗΕ για τη Λιβύη, που αφορά σε εμπάργκο όπλων και στήριξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αποδεικνύει ότι και η Ρωσία θέλει να διαβεί τον ίδιο δρόμο μαζί με τους δυτικούς εταίρους».

«Να υιοθετήσει η κυβέρνηση τη θέση Σταϊνμάιερ»

Οι απόψεις του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκάλεσαν αντιδράσεις από το συγκυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU, του οποίου ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γύργκεν Χαρντ, δήλωσε επίσης στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ότι το Νάτο δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αμυντική ικανότητά του. Διαφαίνεται ρήξη στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού;

«Δεν θα το έλεγα ρήξη, αλλά διαφορετική ερμηνεία των λεγομένων, που προκύπτει και από την συνταγματικά καθιερωμένη ανεξαρτησία διαμόρφωσης πολιτικής μέσα στις κατευθυντήριες γραμμές της καγκελαρίου. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι καλά θα κάνει η γερμανική κυβέρνηση να καταγράψει τις θέσεις του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, διότι συνήθως έχει δίκαιο. Να σας θυμίσω ότι όταν επρόκειτο για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης στήριξε την καγκελάριο να μεταβεί στο Μινσκ χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων ότι θα κατέληγε η συνάντηση σε συμφωνία. Χρειάζεται να δοθούν καθαρά μηνύματα και ο Σταϊνμάιερ αυτό ακριβώς τώρα κάνει».

Πηγή: Deutsche Welle




Exit mobile version