Quantcast
Διαφωνία για την μετεγκατάσταση προσφύγων - enikonomia.gr
share

Διαφωνία για την μετεγκατάσταση προσφύγων

δημοσιεύτηκε:

Η απόφαση που όλοι περίμεναν αναβλήθηκε και αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τόνισε ότι «πετύχαμε σήμερα μια πολιτική συμφωνία για την κατανομή 160.000 προσφύγων. Δεν πετύχαμε ακόμη την οριστικοποίηση της ποσόστωσης και της λεπτομερούς διαδικασίας».

Οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και οι βαλτικές χώρες αρνούνται κατηγορηματικά την πρόταση της Κομισιόν. «Πιστεύουμε ότι η ποσόστωση δεν είναι η σωστή λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ.

Αντ’ αυτού ο Κάλινακ πρότεινε οι σύροι πρόσφυγες να παραμένουν στα κέντρα υποδοχής στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Εκτός από την Σλοβακία, ενάντια σε ένα υποχρεωτικό σύστημα ποσόστωσης τάχθηκαν και η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

 

«Η Γερμανία φέρει ευθύνη για την προσφυγική κρίση»

Την ίδια ώρα η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ τόνισε ότι η Γερμανία ευθύνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό για τις διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η προσφυγική κρίση.

Μετά την μετάδοση από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσαν ότι η Γερμανία δεν εφαρμόζει τον κανονισμό του Δουβλίνου για τους Σύρους, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα τους, δήλωσε η πολιτικός του συντηρητικού κόμματος ÖVP.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα επέκρινε το γεγονός ότι η πρόταση που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «προφανώς δεν αποτελεί καν θέμα προς συζήτηση».

«Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά «γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα χρειαζόμαστε έναν σταθερό μηχανισμό κατανομής».

Την ανησυχία του έχει εκφράσει και ο επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες και προτρέπει τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν αποφάσεις: «Ζούμε σήμερα μια κατάσταση χάους και σύγχυσης σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Αλληλεγγύη είναι κάτι που κάποια κράτη μερικές φορές χρειάζονται και κάποια άλλα οφείλουν να προσφέρουν».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.