«Διαφορετικός ο κόσμος» μετά τη Συμφωνία του Παρισιού

Σε ισχύ τέθηκε η παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Σχεδόν 200 κράτη συμφώνησαν πριν από ένα χρόνο να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους δυο βαθμούς Κελσίου. Με αφορμή αυτή την ιστορική ημέρα, η εκτελεστική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, Πατρίσια Εσπινόζα παραχώρησε συνέντευξη στη DW.

Η έμπειρη διπλωμάτις εξηγεί τη σημασία αυτή της συμφωνίας: «Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι ιστορική. Σηματοδοτεί το τέλος χρονοβόρων διαπραγματεύσεων με πάνω από 190 χώρες και τις υπογραφές τους. Παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει πολύ απαιτητικούς όρους, η συμφωνία επικυρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και τίθεται τώρα σε ισχύ. Τα κράτη που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία θα πρέπει να τηρούν τώρα συγκεκριμένες ανώτατες τιμές όσον αφορά την εκπομπή των ρύπων τους.


Αύξηση του αριθμού κλιματικών προσφύγων

Η συμφωνία δείχνει έναν δρόμο που θα αλλάξει την κοινωνία μας ριζικά. Η οικονομία θα εξαρτάται μόνο σε περιορισμένο βαθμό από ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι ιστορικό. Δεν φτάνουν μόνο τα οικονομικά και πολιτικά μέτρα, αλλά θα πρέπει όλοι άνθρωποι να συνδράμουν σ’ αυτό το έργο. Η συμφωνία θέτει τον θεμέλιο λίθο για έναν μετασχηματισμό, στο τέλος του οποίου βρίσκεται ένας διαφορετικός κόσμος. Πρόκειται για έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα».

Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τη ζωή ολόκληρου του πλανήτη ενώ είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι στο μέλλον ο αριθμός των λεγόμενων ‘κλιματικών προσφύγων’ θα αυξηθεί δραματικά. Σε αυτό συμφωνεί και η κ. Εσπινόζα: «Ήδη υπάρχουν μεταναστευτικά ρεύματα που συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Στη κεντρική Αμερική, για παράδειγμα, υπήρξε πριν λίγο καιρό μια τρομακτική ξηρασία η οποία οδήγησε σε πρωτοφανή λιμό. Ολόκληρες περιοχές είναι πλέον εγκαταλελειμμένες εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται στο Μεξικό και κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν μέχρι τις ΗΠΑ».

Οικονομική στήριξη


Από την επόμενη εβδομάδα η παγκόσμια κοινότητα συνεδριάζει στο Μαρόκο, όπου πλέον θα τεθούν θέματα άμεσης υλοποίησης των συμπεφωνημένων. Μεταξύ αυτών και το ζήτημα της καταβολής 100 δις δολαρίων το χρόνο από τις βιομηχανικές χώρες, αρχής γενομένης από το 2020, για τη λήψη μέτρων προστασίας του κλίματος. Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλαπλάσια.

Πάντως η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού εμφανίζεται αισιόδοξη όσον αφορά τη συγκέντρωση των χρημάτων: «Στη διάσκεψη στο Μαρακές θα παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συγκεντρωθούν τα 100 δις. Μπορεί να μην τα έχουμε συγκεντρώσει ακόμη, αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Από την άλλη πλευρά γίνεται συνεχώς πιο ξεκάθαρο ότι και ο ιδιωτικός τομέας έχει ξεκινήσει να λαμβάνει υπ’ όψη την αλλαγή του κλίματος. Οι επιχειρήσεις επενδύουν σε καθαρές τεχνολογίες και οι επενδυτές βλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά απειλή για τα περιουσιακά στοιχεία. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων, μαζί με τα αντίστοιχα πολιτικά μέτρα στις διάφορες χώρες, θα καταστήσει δυνατή την κινητοποίηση των πόρων».

Πηγή: DW




Exit mobile version