Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι και ειδικότερα ο υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν είναι της άποψης ότι για τη διάσωση της τράπεζας δεν χρειάζονται οκτώ δισεκατομμύρια οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ, όπως θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αρκετά λιγότερα. Κατά συνέπεια θα ασκηθούν πιέσεις προς την ΕΚΤ ώστε να κατανοήσει την πραγματική διάσταση του όλου προβλήματος χωρίς υπερβολές. Ο στόχος είναι να αρχίσει η διαπραγμάτευση και να μπορέσει, στο τέλος, να επιτευχθεί συμβιβασμός.
Η Ρώμη πάντως θεωρεί ότι τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ιταλία -και με την έγκριση του κοινοβουλίου- για την βοήθεια του τραπεζικού τομέα στο σύνολό του, θα είναι σίγουρα αρκετά και δεν θα χρειασθεί νέα παρέμβαση.
Συρρικνώνονται οι καταθέσεις
Η εφημερίδα il Messaggero γράφει σήμερα χαρακτηριστικά ότι πηγές της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρουν πως «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, και δεν πρέπει να υιοθετούνται υπερβολικά αυστηρά κριτήρια» στην αξιολόγηση των τραπεζών της. Μέρος των αναλυτών θεωρεί ότι υπάρχουν χρηματοοικονομικοί κύκλοι οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τη φάση πολιτικής αβεβαιότητας που περνά η χώρα (μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και την σύσταση κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές) για να επιχειρήσουν να πλήξουν το τραπεζικό της σύστημα και να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Είναι γεγονός πάντως ότι στη Monte Paschi τα υποκαταστήματα συνεχίζουν να συρρικνώνονται και οι καταθέσεις, παράλληλα, στο σύνολό τους να μειώνονται. Κάτι που δείχνει ότι οι καταθέτες είναι άκρως επιφυλακτικοί και θέλουν να αποφύγουν κατά το δυνατόν πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις.
Πηγή: DW