«Πολλές βαλκανικές χώρες κλείνουν μονομερώς τα σύνορά τους, οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και η Αθήνα προχωρά σε ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως από την Βιέννη. Η Ευρώπη βουλιάζει στις διαφωνίες λίγες μέρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό», γράφει σε εκτενές άρθρο του το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Ο καθένας μόνος του».
Και το γερμανικό περιοδικό συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει μόνιμη αποθήκη ψυχών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην βουλή απειλώντας με χρήση βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης δηλώσει σχετικά στο Der Spiegel: “Μετά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 23 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν πολλές άλλες. Τον Οκτώβριο συμφωνήσαμε με την Τουρκία μια γενναιόδωρη επανεισδοχή προσφύγων στην γειτονική μας χώρα. Ούτε όμως η Τουρκία, αλλά ούτε και η ΕΕ τήρησαν την συμφωνία. Η Ελλάδα είναι πλέον μόνη της. Οπότε γιατί να τηρήσουμε εμείς από την πλευρά μας τις συμφωνίες;” (…) Ο αναπληρωτής υπουργός προσθέτει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει χρήση βέτο όχι μόνο στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη απόφαση εντός της ΕΕ για την οποία απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel η Ελλάδα εξετάζει να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Μέχρι στιγμής όμως η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει για πολιτικούς λόγους το ενδεχόμενο αυτό. Προφανώς το σενάριο αυτό έχει ως μόνο στόχο να πιέσει τις χώρες-μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας».
SZ: «Η βασανισμένη χώρα»
Στην Ελλάδα αναφέρεται σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κυκλοφορεί με τίτλο: «Η βασανισμένη χώρα». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Μέχρι σήμερα η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της κρίσης χρέους. Και τώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Η Ευρώπη αφήνει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της τους πρόσφυγες. Όλα δείχνουν προς μια καταστροφή μέσα στην ΕΕ».
Στο κύριο άρθρο επισημαίνεται: «Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται γεωγραφικά στο ίδιο σημείο. Όμως η καγκελάριος αποδίδει στις δύο χώρες διαφορετικούς ρόλους στις προσπάθειες επίλυσης της προσφυγικής κρίσης. Στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία αποδίδει “ρόλο κλειδί“. Για αποτελεσματικότερους συνοριακούς ελέγχους η ΕΕ υπόσχεται στην Άγκυρα δισεκατομμύρια. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας δεν γίνεται λόγος για “ελαφρύνσεις“ στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να πάρει μια ανάσα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης».
Παράδειγμα προς αποφυγή η προσφυγική πολιτική της Βιέννης
Την απόφαση χωρών της Βαλκανικής αλλά και της Αυστρίας να κλείσουν, ντε φάκτο, τα σύνορά τους επικρίνουν σε συνεντεύξεις τους στον γερμανικό τύπο κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος δηλώνει στο περιοδικό Focus ότι η προσφυγική πολιτική της Αυστρίας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία, η οποία έχει βαρύνοντα λόγο στην διαχείριση του προσφυγικού, δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Φανταστείτε η Γερμανία να είχε κάνει ήδη όσα κάνει η Αυστρία σήμερα. Που θα βρίσκονταν σήμερα η Ευρώπη;», διερωτάται ο Φόλκρερ Κάουντερ.
Σε παρόμοιο κλίμα είναι η δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Αντρέα Νάλες στην εφημερίδα Passauer Neue Presse: «Δεν είναι σωστό να κλείνει μονομερώς η βαλκανική οδός και να εγκαταλείπεται η Ελλάδα στην τύχη της. Η Αυστρία, είπε η γερμανίδα πολιτικός, εφαρμόζει ανεύθυνη πολιτική σε βάρος της Γερμανίας και της Ελλάδας. Είναι φυτίλι στα ευρωπαϊκά θεμέλια», υπογραμμίζει η υπουργός.
Πηγή: Deutsche Welle