«Ενώ η άλλοτε περίφημη βιομηχανία μας κατευθύνεται όλο και βαθύτερα προς την κρίση, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Eίμαστε καλά;», διερωτάται ο Γερμανός αναλυτής Τόμας Φρίκε σε δημοσίευμα του στο Spiegel.
Πολλά έχει γράψει ο γνωστός οικονομολόγος και αναλυτής Τόμας Φρίκε για την ελληνική κρίση. Παλαιότερα αρθρογραφούσε στη γερμανική έκδοση των Financial Times, ενώ τα τελευταία χρόνια τον διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel. Τώρα επιστρατεύει μία δόση ειρωνείας, αλλά και υπερβολής, με τον εύγλωττο τίτλο “Και μετά η Ελλάδα θα μας στείλει την Τρόικα…”. Χαρακτηριστικό απόσπασμα: “Ωραίες ήταν εκείνες οι εποχές. Όταν, αναστατωμένοι, λέγαμε στους Έλληνες ότι στην οικονομία δεν έχουν καταφέρει τίποτα, εκτός από το να μαζεύουν ελιές. ‘Οτι έχουν ένα αποτυχημένο κράτος. Ότι πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους όπως κι εμείς- αν φυσικά είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Αλλά βέβαια εκείνοι προτιμούν να λιάζονται. Και να κάνουν τα κόλπα τους. Κάτι που άλλωστε προκύπτει από αναλύσεις στα προπύργια της διανόησης, όπως η εφημερίδα Bild”.
Εμφανής η χιουμοριστική προσέγγιση, αλλά δεν τελειώνει εδώ. “Αξίζει τον κόπο να αντλήσουμε διδάγματα, πριν αναγκαστούμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους Έλληνες. Δεν πρόκειται για αστείο, αν αναλογιστούμε τα νεότερα στοιχεία. Η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας συρρικνώνεται εδώ και μήνες. Τον Φεβρουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με πέρσι- ένα θεαματικό ποσοστό. Και η πτώση φαίνεται να επιταχύνεται”, εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής. Την ίδια στιγμή, αναφέρει, “η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη κρίση, αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από την αντίστοιχη γερμανική. Και ενώ για εμάς οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω και πέφτουν κάτω από το 1%, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε βελτιωμένη πρόγνωση για την Ελλάδα, προβλέποντας ανάπτυξη 2,2% για φέτος”. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αναλυτή, “έχουν τελειώσει πλέον τα παλαιά γυμνάσια ενός Σόιμπλε, σύμφωνα με τα οποία αποκαλούνταν μεταρρυθμίσεις οι ανηλεείς περικοπές στα νοσοκομεία και στις συντάξεις- κάτι που μέχρι το 2016 συνέχιζε να επιδεινώνει την κρίση, καθώς στραγγάλιζε την εσωτερική ζήτηση στην οικονομία”.
Πηγή: Deutsche Welle