Quantcast
Δανία: «'Οχι» στο δημοψήφισμα για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Δανία: «’Οχι» στο δημοψήφισμα για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Οι Δανοί θα ψηφίσουν σήμερα (3 Δεκεμβρίου) σχετικά με το προτεινόμενο opt-in (ένταξη) στους νόμους της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το «Όχι» επικρατεί.

Από τότε που άρχισε η προεκλογική εκστρατεία τον Αύγουστο, όταν ο πρωθυπουργός Λαρς Ρασμούσεν όρισε την ημερομηνία για το δημοψήφισμα, η διαφορά ήταν οριακή, με μια οριακή πλειοψηφία για το στρατόπεδο του «ναι» ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο ήταν αναποφάσιστοι.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα είναι υπέρ της πλευράς του «όχι».

Η τελευταία δημοσκόπηση της Wilke, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Jyllands-Posten την Τετάρτη (2 Δεκεμβρίου) επιβεβαιώνει την τάση αυτή, με το 41,1% να δηλώνει ότι θα απορρίψει τη ρήτρα opt-in, ενώ το 37,4% θα την υποστηρίξει. Ακόμα, περισσότερο από το ένα πέμπτο (21,5%) είναι αναποφάσιστοι σχετικά με το τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, το οποίο πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν υπερβολικά περίπλοκο και τεχνικό.

Οι Δανοί θα κληθούν να ψηφίσουν σε 22 θέματα νομοθεσίας, όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, την κακοποίηση των παιδιών και την εμπορία ανθρώπων. Όπως και στα ζητήματα της αστυνομία και του τομέα της δικαιοσύνης από το 1993, η Δανία είχε επίσης opt-outs (εξαιρέσεις) για την ασφάλεια και την άμυνα, την ιθαγένεια και το ευρώ.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στο Κοινοβούλιο της Δανίας φοβούνται ότι η Δανία θα βγει εκτός της Europol, εάν σκανδιναβική χώρα δεν ψηφίσει υπέρ του opt-in για τους νόμους της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θέλουν η Δανία να παραμείνει μέρος της Europol, αλλά αντιτίθενται στο να δοθεί μεγαλύτερη κυριαρχία στην ΕΕ. Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, ειδικότερα, ανησυχεί ότι ένα «Ναι» θα ξεκινήσει μια διαδικασία που θα αναγκάσει τελικά τη Δανία να ενταχθεί στις κοινές πολιτικές ασύλου της ΕΕ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.