Confidustria: Το QE θα δώσει ώθηση στην ιταλική οικονομία

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο προβλέπει τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων και εταιρικών αξιόγραφων θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Ιταλίας, που παραμένει σε τέλμα, έκρινε σήμερα η ένωση ιταλικών βιομηχανιών, η Confindustria, ενώ από τη δική της πλευρά η ιταλική κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό θα καταστήσει πιο εύκολη την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα χορηγήσει στις αγορές ρευστότητα που θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για να τονώσει την ασθμαίνουσα οικονομία της ευρωζώνης, παρά τις ενστάσεις της Γερμανίας.

Η Confindustria ανέφερε πως το πρόγραμμα ενδέχεται να αυξήσει το ιταλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 0,8% το 2015 και κατά ακόμη 1% το 2016, αφού θα μειώσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ —και άρα θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές—, ενώ θα μειώσει επίσης τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού.

Η Confindustria προέβλεπε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία της Ιταλίας δεν θα αναπτυχθεί παρά μόνον οριακά, με ρυθμό μόλις 0,5% του ΑΕγχΠ φέτος.

Η οικονομία της Ιταλίας είναι αυτή που έχει δυσκολευτεί περισσότερο από κάθε άλλη στην ευρωζώνη να επεκταθεί την τελευταία δεκαετία· δεν έχει επιτύχει να καταγράψει ανάπτυξη ούτε για ένα τρίμηνο από τα μέσα του 2011.

Η Confindustria υπολόγισε, σύμφωνα με ένα σημείωμά της, ότι η υποχώρηση των αποδόσεων των επιτοκίων χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα σημάνει την εξοικονόμηση €3,2 δισεκ. το χρόνο σε ό,τι αφορά τα κόστη του δανεισμού για τις ιταλικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσο Βίσκο αποπειράθηκε σήμερα να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, του ομοσπονδιακού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας. Ο Γενς Βάιντμαν καταγγέλλει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μειώνει αισθητά την πίεση στην κυβέρνηση της Ιταλίας και άλλων χωρών μελών της ευρωζώνης να προωθήσουν σκληρές αλλά απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως λέει.

«Η μείωση της αβεβαιότητας λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης θα μειώσει το κόστος της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων», τις οποίες «καθυστερούν οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες», ανέφερε ο Βίσκο σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Stampa και δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Βίσκο, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, πρόεδρος της οποίας είναι ο συμπατριώτης του Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως θα προτιμούσε να δει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης να αναλαμβάνει να διαχειριστεί εξ ολοκλήρου τους οικονομικούς κινδύνους που πιθανόν εμπεριέχει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και όχι μόλις το 20%, όπως αποφασίστηκε.

Το υπόλοιπο 80% των όπλων ζημιών που τυχόν προκύψουν από την αγορά των ομολόγων και των αξιόγραφων θα αναληφθεί από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, και ο Βίσκο επισήμανε πως η Τράπεζα της Ιταλίας θα κάνει νέα πρόβλεψη για τα αποθεματικά που θα διατηρεί στο εξής για την αντιμετώπιση των κινδύνων.

Η απομόνωση των κινδύνων δίνει την εντύπωση ενός εντεινόμενου «κατακερματισμού» της ευρωζώνης την ώρα που αντιθέτως θα έπρεπε να επιδιώκεται η περαιτέρω ολοκλήρωσή της, επισήμανε ο Βίσκο.

Πάντως το μέγεθος του προγράμματος και το γεγονός ότι δεν έχει καθορισμένη χρονική διάρκεια αντισταθμίζει τέτοιες ανησυχίες και σημαίνει πως επιτεύχθηκε ένα «καλό αποτέλεσμα», έκρινε ο ίδιος.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version