Commerzbank: Πιθανός κατά 75% ο συμβιβασμός Ελλάδας – εταίρων

Πιθανότητα 75% στο σενάριο να υπάρξει εν τέλει ένας συμβιβασμός καθώς ουδείς θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δίνει η γερμανική τράπεζα Commerzbank σε έκθεσή της με τίτλο «Συμβιβασμός ή Grexit».

Η τράπεζα σημειώνει ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα αποδεχτούν κούρεμα στο ελληνικό χρέος, ότι ο δρόμος προς ένα νέο πρόγραμμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ενώ η προοπτική χορήγησης νέων κεφαλαίων στην Ελλάδα χωρίς σκληρούς όρους δεν είναι αποδεκτός για πολλές χώρες.

 

Πώς θα ήταν ένας συμβιβασμός

 

Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε, σύμφωνα με την Γερμανική τράπεζα να γίνει στα εξής σημεία:

Χρέος: Η λήξη των διμερών δανείων, που στην παρούσα φάση, είναι στα 30 χρόνια κατά μέσο όρο, θα μπορούσε να επεκταθεί εκ νέου. Μια ακόμη πιθανότητα είναι η σύνδεση των πληρωμών με την ανάκαμψη της Ελλάδας. Τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω ενώ θα μπορούσε να συμφωνηθεί και ένα 10ετές μορατόριουμ στις πληρωμές, όπως και με τα δάνεια του EFSF. Ωστόσο, δεν αναμένονται αλλαγές στα ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ. που έχει η ΕΚΤ. Αυτά όχι μόνο έχουν υψηλότερα επιτόκια, αλλά πρέπει να αποπληρωθούν και τα επόμενα χρόνια – με πρώτη λήξη το ομόλογο 3,5 δισ. τον Ιούλιο και 3 δισ. τον Αύγουστο. Η ΕΚΤ έχει αρνηθεί μια αναδιάρθρωση αυτών των τίτλων.

Νέα χρήματα: Η Αθήνα είναι πιθανό να λάβει νέα δάνεια από τον ESM με βάση ένα νέο πρόγραμμα για να εξυπηρετήσει το χρέος.

Μεταρρυθμίσεις: Να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και την μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για ανατροπή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας ή στην υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση, αλλά λογικά ο κατώτατος μισθός και οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων θα μπορούσαν να αυξηθούν. Δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με τη διακήρυξη για το τέλος των ιδιωτικοποιήσεων ενώ δεν αναμένεται να γίνουν περαιτέρω περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους.

Χαμηλότερο πλεόνασμα: Στο νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, στο 1% του ΑΕΠ, ο στόχος αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τη συμφωνία που υπήρχε με την τρόικα για πλεόνασμα 4,5%.

Λιγότερη εποπτεία: Οι δανειστές θα θέλουν να παρακολουθούν στενά την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο θα δώσουν στην Ελλάδα μεγαλύτερο περιθώριο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας λογικά δεν θα συνεχιστούν.  

 

Το σενάριο του Grexit

 

Τέλος, στην έκθεσή της η τράπεζα αναφέρεται και στο σενάριο του Grexit με την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, περιγράφοντας ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών το αργότερο τον Ιούλιο και η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματήσει τα δάνεια μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες καθώς οι τίτλοι που έχουν στα χέρια τους δεν θα είναι αποδεκτοί ως εχέγγυο.

Η κατάσταση θα οδηγήσει σε μεγάλες εκροές καταθέσεων με τις τράπεζες να αναγκάζονται να κλείσουν τα γκισέ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογή από το να διασώσει τις τράπεζες με δικό της νόμισμα, κάτι που σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη.

 

 

Exit mobile version