CNBC: Κάποιοι πουλάνε ήδη το πετρέλαιο σχεδόν με 10 δολ. το βαρέλι

Η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν έχει οδηγήσει τα futures του αργού παγκοσμίως στα χαμηλά 12 ετών, με τιμές κάτω από 20 δολ./βαρέλι να είναι πλέον στον ορίζοντα, αν και για κάποιους παραγωγούς αυτό αποτελεί ήδη μία οδυνηρή πραγματικότητα.

Υπάρχει μία ομάδα παραγωγών που πουλάει πραγματικά φορτία πετρελαίου σε τιμές που πλησιάζουν ακόμη και τα 10 δολ./βαρέλι, χάρις στο τεράστιο πλεόνασμα των «βρώμικων» ειδών πετρελαίου που παράγουν και εξαιτίας του ότι η καταναλωτική βάση προτιμάει υψηλότερης ποιότητας «ελαφρύ» πετρέλαιο από άλλες πηγές προέλευσης.

Οι παραγωγοί ορισμένων τύπων αργού στο Μεξικό, τη Βενεζουέλα, τον Καναδά και το Ιράκ προετοιμάζονται για ακόμη χειρότερες ημέρες, καθώς το Ιράν ξαναβγαίνει στις αγορές, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων, και είναι έτοιμα να ξεφορτώσει στις αγορές μεγάλες ποσότητες βαρέως τύπου «βρώμικο» πετρέλαιο.

Μερικά φορτία βαρέως μεξικανικού αργού διαπραγματεύονται για λιγότερο από 13 δολ./βαρέλι και το πτωτικό μομέντουμ για τα είδη αργού που είναι δυσκολότερο να περάσουν από τη διύλιση δείχνει ότι πρόκειται να διατηρηθεί.

Αυτό θα μπορούσε να επιδράσει ως επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για τους βασικούς δείκτες τιμών του πετρελαίου Brent και WTI, οι οποίοι έχουν υποχωρήσει κατά 20% από τις αρχές του έτους, σε τιμές κάτω από τα 29 δολ./βαρέλι.

Αυτή η δραστική μείωση των τιμών προκαλεί χάος στο βαρέως τύπου αργό, το οποίο συνήθως πωλείται με μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τα βασικά είδη πετρελαίου», σημειώνουν οι αναλυτές της JBC Energy.

Στην καναδική πόλη Hardisty, στην Alberta, οι αγοραστές μπορούν να πάρουν ένα βαρέλι αργού γνωστού ως Western Canadian Select, ένα από τα βασικά βαρύτερα πετρέλαια που παράγονται στη Βόρειο Αμερική, για λιγότερο από 15 δοολ./βαρέλι, ενώ οι παραγωγοί χρειάζονται πάνω από 43 δολ./βαρέλι για να βγάλουν κέρδος.

Και ενώ κάποιες χώρες που εξαρτώνται από την εξαγωγή πετρελαίου, όπως η Βενεζουέλα και η Ρωσία, έχουν δει τις οικονομίες τους να δέχονται βαρύ πλήγμα και να υποφέρουν, πολλά διυλιστήρια ανά τον κόσμο τρίβουν τα χέρια τους.

Κάποιες ασιατικές χώρες-εισαγωγείς παραλαμβάνουν όγκους-ρεκόρ μεξικανικού αργού, καθώς οι εκπτώσεις που συνδέονται με το δολάριο σε συνδυασμό με την ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών έχουν ρίξει τις πραγματικές τιμές πώλησης από τη χώρα σε πρωτοφανή επίπεδα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015, η κρατικής πετρελαϊκή εταιρεία του Μεξικού, Pemex, προσέφερε στους αγοραστές από την Ασία μία έκπτωση στο αργό τύπου Maya για παραλαβή τον Ιανουάριο μία έκπτωση της τάξης των 12 δολ./βαρέλι σε σχέση με τις κατώτερες τιμές της αγοράς, οι οποίες καθορίζονται από το μέσο όρο των τιμών που πωλούν το Ομάν και το Ντουμπάι.

Αλλά με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν πέσει περισσότερο από 10 δολάρια σε σχέση με τότε, η έκπτωση έχει επί πραγματικού μειώσει τις τιμές περίπου στο μισό, σε περίπου 12,5 δολ./βαρέλι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2016.

Exit mobile version