CNBC: Αναπόφευκτη η στάση πληρωμών από την Ελλάδα

Αναπόφευκτη θεωρούν οι αναλυτές μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα, καθώς ξεκίνησε μια νέα εβδομάδα χωρίς να διαφαίνονται σημάδια ότι θα εξασφαλιστεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Σύμφωνα με Καρλ Γουέινμπεργκ (φωτό), επικεφαλής οικονομολόγο της High Frequency Economics, «μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη» και προσθέτει ότι ο μόνος τρόπος για να λήξει αυτή η κατάσταση είναι η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές, Ελλάδα και δανειστές, δεν φαίνεται έτοιμη να αλλάξει στάση.

Από την άλλη πλευρά, η Φιλίπα Μάλμγκρεν, του DRPM Group σε δηλώσεις της στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC σημειώνει ότι παραμένει πάντα το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών, υπάρχει άλλωστε στο τραπέζι εδώ και καιρό.

«Η Ελλάδα μοιάζει με ένα άλογο με τρία σπασμένα πόδια», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «το θέμα είναι ποιος θα το πυροβολήσει»…

«Οι Γερμανοί δεν θέλουν να φανούν ότι τραβάνε τη σκανδάλη.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπράξει αυτοκτονία με μια σειρά από τρόπους, όπως να στραφούν στο εκλογικό σώμα», σημειώνει και συμπληρώνει ότι «επομένως, το θέμα των εκλογών επανέρχεται στο τραπέζι».

Όπως αναφέρει, «θα μπορούσαν να ανακοινώσουν ότι έχουν ξεμείνει από χρήματα, αν και οι κυβερνήσεις συνήθως δεν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο».

Ο  Ανατόλι Καλέτσκι, συνιδιοκτήτης και επικεφαλής οικονομολόγος της Gavekal Dragonomics, σε δηλώσεις του στο CNBC επισημαίνει ότι «αυτό που θα τεθεί στο επίκεντρο είναι μια εναλλακτική προσέγγιση» και προσθέτει ότι αντί η Ελλάδα να αναγκαστεί να εξέλθει της ζώνης του ευρώ, απλώς θα την αναγκάσουν να κηρύξει στάση πληρωμών, όχι μόνο προς το ΔΝΤ αλλά και προς εσωτερικές υποχρεώσεις της χώρας.

Κυριολεκτικά, σημειώνει ο Ανατόλι Καλέτσκι, η ελληνική κυβέρνηση ξεμένει από χρήματα για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις της και συμπληρώνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πει πως «είτε πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι θα κάναμε υπό το πρόγραμμα λιτότητας είτε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Ε.Ε.».

Εν τω μεταξύ, η Φιλίπα Μάλγκρεν σημειώνει ότι «αν κοιτάξουμε ιστορικά στις χρεοκοπίες, όλες έχουν ανακοινωθεί με τον ίδιο τρόπο: ανακοινώνονται σαν επιτυχίες, οπότε το μόνο που μένει είναι να δούμε ποιες λέξεις θα χρησιμοποιηθούν».

Exit mobile version