Την εκτίμηση πως η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και το πετρέλαιο στα 100 δολάρια μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, εκφράζουν οι αναλυτές της Citi στο www.cnbc.com. Μάλιστα ο επικεφαλής της Citi που ασχολείται με την έρευνα εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική, Aakash Doshi είπε στο CNBC πως σήμερα η τιμή του χρυσού κινείται στα 2.016 δολάρια ανά ουγγιά. Ωστόσο η τιμή του θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν κατά 50% σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:
- Εάν οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν σε απότομη αύξηση αναφορικά με τις αγορές του πολύτιμου μετάλλου/
- Σε περίπτωση ενός φαινομένου στασιμοπληθωρισμού/
- Ή σε περίπτωση μιας βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης.
Είναι πιθανό η τιμή του χρυσού να φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά εάν ενισχυθεί η υπάρχουσα τάση απο-δολαριοποίησης των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών είπαν πρόσφατα οι αναλυτές της Citi μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και η άποψη του Doshi. Στην περίπτωση αυτή θα υπήρχε και κρίση εμπιστοσύνης για το δολάριο, συμπλήρωσαν. Μάλιστα σύμφωνα με την Citi, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί ρεκόρ στις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες διότι επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα και να μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως ηγούνται στις αγορές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας αλλά και η Ινδία, η Τουρκία και η Βραζιλία ανεβάζουν τον πήχη των αγορών τους.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ανέφερε πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν διατηρήσει σε παγκόσμιο επίπεδο τις αγορές χρυσού σε επίπεδα άνω των 1.000 τόνων για 2 δύο διαδοχικά χρόνια . «Αν όμως αυτό διπλασιαστεί ξανά πολύ γρήγορα, τότε θα φθάσει τους 2.000 τόνους. Πιστεύουμε πως αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της τιμής του χρυσού», είπε ο Doshi στο CNBC.
Παγκόσμια ύφεση;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να “σκαρφαλώσει “στα 3.000 δολάρια σε περίπτωση «βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης ». Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ,Fed θα μπορούσε να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια. Ωστόσο το σενάριο αυτό είναι λιγότερο επικρατέστερο, είπε μεταξύ άλλων ο Doshi. Πάντως ο χρυσός θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικός σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία του σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα σε περίπτωση που η Fed ρίξει τα επιτόκια της. Σημειώνεται δε πως η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια της τον Μάιο ή τον Ιούνιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών. Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο αναφοράς της Fed κινείται από τον Ιούλιο του 2023 μεταξύ του 5,25% και του 5,5%. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει να καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2001.
Ο στασιμοπληθωρισμός
Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην άνοδο της τιμής του χρυσού είναι στην περίπτωση του στασιμοπληθωρισμού, τόνισε Doshi ωστόσο ανέφερε πως αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει πως αυξάνεται το ποσοστό πληθωρισμού, επιβραδύνεται ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης και αυξάνεται το ποσοστό της ανεργίας, συμπλήρωσε. Ο χρυσός θεωρείται μια ασφαλή επένδυση κυρίως σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, δηλαδή όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως από τις μετοχές. Επίσης ο Doshi είπε πως το επικρατέστερο σενάριο της Citi για την τιμή του χρυσού είναι να φτάσει στα 2.150 δολάρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και λίγο πάνω από τα 2.000 δολάρια το πρώτο εξάμηνο. Ένα νέο ρεκόρ θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του 2024, πρόσθεσε ο Doshi.
Πετρέλαιο: Η τιμή του θα φτάσει στα 100 δολάρια ανά βαρέλι;
Επίσης η Citi αναφέρεται και στο θέμα του πετρελαίου.
Το επικρατέστερο σενάριο για την τιμή του πετρελαίου είναι πως θα ανέλθει περίπου στα επίπεδα των 75 δολαρίων ανά βαρέλι, σημείωσε ο Doshi.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent για τον Απρίλιο διαπραγματεύονταν στα 83,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate για τον Μάρτιο βρίσκονταν στα 79,13 δολάρια το βαρέλι.
Και συνέχισε λέγοντας πως οι παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια είναι οι υψηλότεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι σημαντικές περικοπές του ΟΠΕΚ+ αλλά και οι διαταραχές του εφοδιασμού από βασικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές. Επίσης επεσήμανε πως οι χώρες που θα είναι ευάλωτες στο θέμα των διαταραχών του εφοδιασμού είναι το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα. Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν και άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως εφοδιασμό με ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και η Ουκρανία να επιτεθεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ρωσικά διυλιστήρια, εκτίμησαν οι αναλυτές της Citi.