Τρόπους άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit θα αναζητήσουν απόψε οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες τόσο στη συζήτηση που θα έχουν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι όσο και μεταξύ τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την έξοδο, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν να παραμείνουν τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανοικτά, δηλαδή να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και από τις δύο πλευρές. Από την άλλη πλευρά το Λονδίνο θέλει μια συμφωνία που δεν θα απομονώνει τη Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου αποτελεί έδαφος.
Μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του 2020
Εάν απόψε σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει μια έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών μέσα στο Νοέμβριο για την οριστικοποίηση της λύσης, η οποία εκτός από τη συμφωνία για την έξοδο θα περιλαμβάνει και μια πολιτική δήλωση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμφωνήσει σε μια μεταβατική περίοδο από την επόμενη μέρα της εξόδου, δηλαδή από τις 30 Μαρτίου 2019 μέχρι το τέλος του 2020 στη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές θα συνδέονται με μια τελωνειακή ένωση. Ωστόσο, αυτή η μεταβατική περίοδος συνδέεται με την προηγούμενη επίτευξη συμφωνίας για την έξοδο.
Πηγή: Deutsche Welle