Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζομένους στη Βρετανία

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία επιτεύχθηκε την Πέμπτη, έπειτα από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων. Οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «δίκαιη» και «ισορροπημένη» απόφαση. Ωστόσο αλλάζουν πολλά για τους Έλληνες που ζουν, εργάζονται και φοιτούν στη Βρετανία.

Αυξάνονται τα δίδακτρα
Η πρώτη επίπτωση αφορά τους Έλληνες φοιτητές που έχουν επιλέξει την Αγγλία για σπουδές, καθώς τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια αναμένεται να αυξηθούν. Όσοι θα εγγραφούν τώρα, θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές (NON-EU), τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Τυχεροί είναι όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι, καθώς θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί και αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους.

Τέλος το κρατικό φοιτητικό δάνειο
Αρνητικά είναι τα νέα για το βρετανικό κρατικό δάνειο που αποτελούσε σημαντική βοήθεια για την πληρωμή των διδάκτρων για χιλιάδες φοιτητές στη Βρετανία. Με απόφασή της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον θα υπάρχει ένας νέος μηχανισμός, το «Student Route», ο οποίος θα λειτουργεί σαν φοιτητική βίζα για τους πολίτες της Ε.Ε. που θα φτάνουν στη Βρετανία για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Δυσκολεύουν τα πράγματα στον τομέα της εργασίας
Δύσκολα είναι τα πράγματα για όσους επιθυμούν να εργαστούν στη Βρετανία το 2021, καθώς πρέπει να διαθέτει άδεια προσωρινής παραμονής. Ακόμα προβλέπεται ένα «point system» για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.

Πιο φθηνή η διαβίωση
Η πτώση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ φαίνεται ότι θα μειώσει το κόστος της διαβίωσης για τους Έλληνες, ωστόσο το οικονομικό όφελος θα είναι ανάλογο με το επίπεδο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία των δύο νομισμάτων. Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και οι Έλληνες που διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στη Βρετανία. Από την 1η Ιανουαρίου, οι βρετανικές τράπεζες θα χρειαστούν συγκεκριμένες άδειες για κάθε χώρα, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν ορισμένα προϊόντα.

Πηγή: star.gr


Exit mobile version