Brexit, προσφυγικό και Τουρκία στην ατζέντα της ΕΕ

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η μετανάστευση και το προσφυγικό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, καθώς και η ατζέντα των συνεδριάσεων των Ευρωπαίων ηγετών τους επόμενους 20 μήνες, όπου θα εξεταστούν σημαντικές αλλαγές για το μέλλον της Ευρώπης, είναι τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με το Brexit προβλέπονται δύο συζητήσεις, η πρώτη απόψε στο δείπνο των ηγετών, όπου η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ηγέτες για το πώς βλέπει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, και η δεύτερη αύριο το πρωί σε επίπεδο «27» για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής θέσης.

Το όλο ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναφορά που θα γίνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία θα εκδοθούν αύριο το μεσημέρι με τη λήξη των εργασιών.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές για το Brexit, οι Ευρωπαίοι θα διαπιστώσουν ότι δεν έχει επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος, ώστε να ξεκινήσει παράλληλα και η διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο θα ανανεώσουν το ραντεβού για την επόμενη σύνοδο το Δεκέμβριο, αναμένοντας μέχρι τότε από το Λονδίνο να κάνει τα αναγκαία ανοίγματα για την επίτευξη συμφωνίας σε κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Απολογισμός των μέτρων για το προσφυγικό


Σε σχέση με τη μετανάστευση, οι ηγέτες θα κάνουν έναν απολογισμό των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των παράνομων μεταναστευτικών ρευμάτων, τόσο από τη Λιβύη όσο και την Τουρκία. Για την Τουρκία θα γίνει ειδική συζήτηση στη διάρκεια του δείπνου. Οι σχέσεις της χώρας με αρκετά κράτη μέλη είναι τεταμένη για πολιτικούς λόγους, ωστόσο η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ρήξη με την Άγκυρα θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Τέλος, αύριο το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες το χρονοδιάγραμμα των εργασιών για τις αλλαγές στην Ευρώπη, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή 13 συνόδων κορυφής από τώρα μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Πηγή: DW

Exit mobile version