Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αντέταξαν σήμερα μια δεύτερη κατηγορηματική διάψευση στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης που διατυπώθηκαν σε βάρος του πρίγκιπα Άντριου, με την ελπίδα να εκτονωθεί ένα σκάνδαλο εξαιρετικά ενοχλητικό για τη μοναρχία, η οποία είχε χρειασθεί καιρό για να συνέλθει από τις απερισκεψίες των νεαρών Ουίνδσορ στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
“Οι κατηγορίες είναι ψευδείς και αβάσιμες”. Σε μια νέα ανακοίνωση σε απάντηση στα πυρά του κυριακάτικού Τύπου, τα ανάκτορα “αρνούνται κατηγορηματικά ότι ο δούκας της Υόρκης είχε οποιασδήποτε μορφής επαφή ή σεξουαλική σχέση” με τη γυναίκα η οποία ενέπλεξε τον πρίγκιπα Άντριου σε μια μήνυση που κατατέθεσε στις ΗΠΑ.
Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή πως “οποιοσδήποτε ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο απρεπείς πράξεις έλαβαν χώρα με μια ανήλικη” είναι “κατηγορηματικά ψευδής”.
Η δημοσιοποίηση δύο διαψεύσεων η μία μετά την άλλη είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο για το παλάτι, το οποίο σε τέτοιες συνθήκες αντιτάσσει συνήθως τη σιωπή.
“Είναι αρκετά αξιοσημείωτο”, σημειώνει ο ανακτορικός συντάκτης του BBC Πίτερ Χαντ, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση “μπορεί εν δυνάμει να βλάψει σοβαρά τον πρίγκιπα Άντριου και τον θεσμό που εκπροσωπεί”.
Μολονότι ο Τύπος φροντίζει να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πως ο Άντριου έκανε κάτι παράνομο, η υπόθεση συνιστά ένα πλήγμα για τη μοναρχία, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται αυτή την περίοδο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.
Με την υποστήριξη ενός σημαντικού επικοινωνιακού μηχανισμού, η δημόσια εικόνα της οικογένειας Ουίνδσορ είχε βελτιωθεί με την έλευση στο προσκήνιο της ανεπίληπτης Κέιτ Μίντλετον, η οποία έγινε η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, και με το βασιλικό μωρό που ακολούθησε ενθουσιάζοντας τους Βρετανούς.
Κυρίως όμως ο αδαμάντινος ιωβηλαίος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2013 ήταν ένας θρίαμβος. Ακόμη και ο πρίγκιπας Χάρι μοιάζει να έχει φρονιμέψει αφού στη νιότη του είχε δώσει αρκετή τροφή στον σκανδαλοθηρικό Τύπο.
Η επιστροφή του πρίγκιπα Άντριου στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων του βασιλείου συνιστά μεγάλη οπισθοδρόμηση, έστω κι αν ο δεύτερος γιος της βασίλισσας πρέπει να θεωρείται αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου, όπως επισημαίνουν άλλωστε επιμελώς τα μέσα ενημέρωσης.
Τα ίδια μέσα ενημέρωσης αναδημοσιεύουν επίσης προσεκτικά τις κατηγορίες της μηνύτριας.
“Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πάρει τοις μετρητοίς τις εξομολογήσεις μιας διαταραγμένης νεαρής γυναίκας, μπλεγμένης σ’ ένα περίπλοκο και εκρηκτικό σεξουαλικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ. Όμως το γεγονός ότι ένα πρόσωπο τόσο κοντινό στην καρδιά της δημόσιας ζωής ενδέχεται να είναι αναμιγμένο σ’ αυτή την υπόθεση, συνιστά έναν εξευτελισμό, τόσο για τη δική του φήμη όσο και, ακόμη σημαντικότερο, για το θεσμό της μοναρχίας”, εκτιμά στην “Ντέιλι Τέλεγκραφ” ο βασιλικός βιογράφος Κρίστοφερ Ουίλσον.
Ο δούκας της Υόρκης, ο οποίος θεωρείται ο αγαπημένος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε ήδη προκαλέσει σάλο στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Ο χωρισμός του Άντριου από τη σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον είχε συμβάλει στο “απαίσιο έτος” (annus horribilis) της βασίλισσας το 1992. Η χρονιά εκείνη είχε επίσης σημαδευτεί από το διαζύγιο και το νέο γάμο της πριγκίπισσας Άννας, τις κακές σχέσεις ανάμεσα στον πρίγκιπα Κάρολο και την Λαίδη Νταϊάνα, καθώς και από μεγάλη πυρκαγιά στον πύργο των Ουίνδσορ.
Έκτοτε ο πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος στα νιάτα του είχε ήδη πιαστεί στα πράσα για τους έρωτές του με την ηθοποιό ερωτικών ταινιών Κου Σταρκ, συνέχισε να κάνει να μιλάνε γι’ αυτόν. Για τις ύποπτες συναναστροφές του και τα πολυδάπανα ταξίδια του, έλαβε το προσωνύμιο “Airmiles Andy” (Ο Άντι των αεροπορικών μιλίων).
Η “άστοχη συμπεριφορά” του στη διάρκεια επίσημων ταξιδιών και η “χοντροκοπιά” του είχαν επίσης συχνά επικριθεί από τον Τύπο. Ο ιστότοπος WikiLeaks είχε αποκαλύψει δηλώσεις που είχε κάνει στο Κιργιστάν όπου μεταξύ άλλων είχε απαντήσει σ’ έναν συνδαιτυμόνα που έκανε λόγο για προβλήματα διαφθοράς στη χώρα: “Μα είναι φτυστή η Γαλλία!”
Το 2007, είχε βρεθεί στο κέντρο μιας πολεμικής σχετικά με τις συνθήκες τις πώλησης, έναντι πανάκριβου τιμήματος, μιας από τις ιδιοκτησίες του σ’ έναν δισεκατομμυριούχο από το Καζακστάν.
Συναντήσεις του με τον γαμπρό του Μπεν Άλι ή μ’ έναν από τους γιους του Καντάφι είχαν προκαλέσει επίσης πονοκεφάλους στους συμβούλους του Μπάκιγχαμ, οι οποίοι καλούνται και πάλι να συμμαζέψουν την κατάσταση εξαιτίας του πρίγκιπα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ