Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πιθανότατα ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Αλεξάντερ Λιτβινένκο» αναφέρει το τελικό πόρισμα των αρχών στην υπόθεση που απασχολεί την βρετανική δικαιοσύνη εδώ και μια δεκαετία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας.
Το δικαστικό πόρισμα για την υπόθεση Λιτβινένκο βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο, με την πιθανότατη απόδοση ευθυνών προσωπικά στον πρόεδρο της Ρωσίας. Θεωρείται δε βέβαιο ότι θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση Κάμερον. Η πρώτη αντίδραση ήλθε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από το Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, το οποίο ζητά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ας σημειωθεί ότι το πόρισμα, είναι αποτέλεσμα εξάμηνης έρευνας της βρετανικής δικαιοσύνης μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας αλλά και της Ισπανίας σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση.
Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πρώην πράκτορας της FSB, διαδόχου της KGB, αποσκίρτησε από τη Ρωσία το 2000 και ζήτησε άσυλο στη Βρετανία. Αντάλλαξε την παροχή ασύλου συνεργαζόμενος με την MI6 και την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας της Ισπανίας, παρέχοντας στοιχεία και έγγραφα που είχε υποκλέψει και αφορούσαν την σχέση του Βλαντιμίρ Πούτιν και της FSB με τα εγκληματικά δίκτυα της ρωσικής Μαφίας.
Το 2006 ο Λιτβινένκο πέθανε σε ηλικία 43 ετών δηλητηριασμένος από ραδιενεργὀ Πολώνιο 210, το οποίο του έριξαν στο τσάι του δύο Ρώσοι, ο Αντρέι Λουγκοβόι και ο Ντιμίτρι Κοβτούν, τους οποίους ο Λιτβινένκο είχε συναντήσει σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου.
Μόσχα: «Κυνήγι μαγισσών»
Στο μεταξύ η πρώτη έρευνα είχε αποδείξει ότι, παρά την επανειλημμένη άρνησή τους, οι δύο άνδρες, δούλευαν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Έκτοτε η Ρωσία απέρριψε επανειλημμένα εντάλματα έκδοσής τους στη βρετανική δικαιοσύνη. Το νέο πόρισμα πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω και αναφέρει ότι οι δολοφόνοι έδρασαν κατόπιν σχεδίου οργανωμένου από τον τότε επικεφαλής της FSB, Νικολάι Πατρούσεφ, με «πιθανότατα» -αυτή είναι η ακριβής διατύπωση- εντολή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δράστες είχαν την ατυχία να πραγματοποιήσουν το σχέδιο τους στη Βρετανία όπου υπήρχαν τα επιστημονικά μέσα για τον εντοπισμό του Πολώνιο 210, το οποίο προήλθε από εργαστήριο παραγωγής του στα Ουράλια.
Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης απέρριψε την έρευνα ως θεωρία συνομωσίας και κυνήγι μαγισσών. «Λυπόμαστε για τις πολιτικές διαστάσεις που πήρε μια καθαρά αστυνομική υπόθεση, η οποία έχει αποδειχθεί τοξική για τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών μας» υπογραμμίζει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Πηγή: DW