Το Κόμμα Εργατών (PT) της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται στο εξής οικονομικές ενισχύσεις από επιχειρήσεις, μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη του πρώην ταμία του, ο οποίος φέρεται να ενέχεται στο σκάνδαλο στο οποίο έχει εμπλακεί η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.
“Το PT στρατεύεται υπέρ του τερματισμού της εκλογικής χρηματοδότησης από επιχειρήσεις, η οποία τροφοδοτεί τη διαφθορά στη Βραζιλία”, ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στην έδρα του, το Σάου Πάουλου.
Πλέον το κυβερνών κόμμα δεν θα δέχεται συνεισφορές στη χρηματοδότησή του παρά μόνον από φυσικά πρόσωπα. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριο του κόμματος, τον Ιούνιο.
Την περασμένη Τετάρτη, ο πρώην ταμίας του PT Ζουάου Βακάρι συνελήφθη καθώς φέρεται να είχε εμπλακεί στο “petrolão”, όπως έχει γίνει γνωστό το σκάνδαλο διαφθοράς στην μεγαλύτερη εταιρεία της Βραζιλίας, την Πετρομπράς.
Σε βάρος του Βακάρι είχε αρχίσει έρευνα για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με δικαστικούς που ερευνούν την υπόθεση, ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς διοχέτευε μυστικά κεφάλαια σε κόμματα της συγκυβέρνησης, ως το μερίδιό τους από τα χρήματα που υπεξαιρούνταν από την Πετρομπράς, κυρίως μέσω υπερτιμολογήσεων των συμβάσεων που ανέθετε η γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση σε εργολήπτριες εταιρείες.
Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων της έρευνας, υπεξαιρέθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.
Στο σκάνδαλο φέρονται ότι ενέχονται δεκάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες αλλά και ανώτατα στελέχη της Πετρομπράς, που πλούτισαν χάρη στο κύκλωμα αυτό.
Πολλοί από τους κατηγορούμενους συνεργάζονται με τη δικαιοσύνη, σε αντάλλαγμα για τη μείωση των ποινών που αντιμετωπίζουν.
“Αν ένα ηγετικό στέλεχος ή ένα μέλος (του PT) κριθεί ένοχο για διαφθορά, δεν ενήργησε στο όνομα του κόμματος. Κι εάν αποδειχθεί ότι κάποιο μέλος ενέχεται σε πράξεις διαφθοράς, θα εκδιωχθεί” από τις τάξεις του PT, τόνισε στην ανακοίνωσή του το κόμμα το οποίο κυβερνά τη Βραζιλία τα τελευταία 12 χρόνια.
Παρά τις προτάσεις της για τη θέσπιση νόμων εναντίον της διαφθοράς και την αδιαλλαξία που είχε επιδείξει έναντι οιουδήποτε υπουργού υπήρχαν υποψίες πως εμπλεκόταν σε ύποπτες δοσοληψίες κατά την πρώτη της θητεία (2010-2014), η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία επανεξελέγη στα τέλη του 2014, υφίσταται τεράστιο προσωπικό πλήγμα από το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται το κόμμα της—το ποσοστό δημοτικότητάς της έχει πέσει στο 13%.
Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ακόμη συνεχίζονται: χθες ένα ανώτατο στέλεχος της εταιρείας Camargo Correa παραδέχθηκε ότι είχε δωροδοκήσει με 110 εκατ. ρεάις (36 εκατ. δολάρια) στελέχη της Πετρομπράς από το 2007 ως το 2012.
Ο Εντουάρντου Λέιτε, πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας, που όπως και ο πρόεδρός της είχε προφυλακιστεί από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, είπε μάλιστα ότι ήταν “πολύ απλό” να στήνονται οι διαγωνισμοί για τις αναθέσεις έργου από την Πετρομπράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ