Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αφέθηκε ελεύθερος αφού κρατήθηκε για λίγες ώρες μετά την προσαγωγή του για ανάκριση στο πλαίσιο των ερευνών για μια τεράστια υπόθεση διαφθοράς, η οποία έχει πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση που απειλεί να ανατρέψει τη διάδοχό του, την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.
Ο Λούλα ντα Σίλβα έγινε αποδέκτης “πολλών εκδουλεύσεων” εκ μέρους μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες σήμερα είναι κατηγορούμενες για διαφθορά, καθώς εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Petrobras, δήλωσε ο εισαγγελέας Κάρλος Φερνάντο ντος Σάντος Λίμα, ο υπεύθυνος της έρευνας.
Ο Λούλα έλαβε από τις εταιρείες αυτές περίπου 30 εκατομμύρια ρεάλ (8 εκατομμύρια δολάρια) ως δωρεές ή αμοιβές για διαλέξεις του, υπογράμμισε ο δικαστικός λειτουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κουριτίμπα.
“Οι εκδουλεύσεις είναι πολλές και είναι δύσκολο να τις μετρήσουμε. Είναι πιο εύκολο να μετρήσουμε τις εργασίες που έγιναν στο τριώροφο διαμέρισμα και στο εξοχικό σπίτι του”, συνέχισε. “Αυτή τη στιγμή αναλύουμε τις αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από τα δώρα αυτά”, είπε ο ντος Σάντος Λίμα, διευκρινίζοντας ότι δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να ζητήσει την προφυλάκιση του Λούλα.
Ο Λούλα προσήχθη τα ξημερώματα για ανάκριση και το σπίτι του ερευνήθηκε στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής έρευνας που διεξάγεται για μια υπόθεση δωροδοκιών και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Με τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την αστυνομία, χρηματοδοτούνταν οι προεκλογικές εκστρατείες και οι δαπάνες του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών. Οι αστυνομικοί, που συνέλαβαν τον Λούλα στο σπίτι του στο Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, στα περίχωρα του Σάο Πάολο, υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι δωροδοκήθηκε.
“Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, εκτός από ηγέτης του κόμματος, ήταν και αυτός που λάμβανε τελικά την απόφαση για το ποιος θα ήταν διευθυντής της Petrobras (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleo Brasileiro SA) και ήταν ένας από αυτούς που ωφελήθηκαν κυρίως από αυτά τα εγκλήματα”, ανέφερε μια ανακοίνωση της αστυνομίας. “Υπάρχουν αποδείξεις ότι πλούτισε από τα εγκλήματα αυτά και ότι χρηματοδοτούσε τις προεκλογικές εκστρατείες και το ταμείο του πολιτικού κόμματός του”.
Η απάντηση του ιδρύματος Λούλα
Το ίδρυμα του Λούλα απάντησε με δική του ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την προσαγωγή του πρώην προέδρου “επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου και της βραζιλιάνικης κοινωνίας”, κάνοντας λόγο για μια “αυθαίρετη, παράνομη και αδικαιολόγητη” σύλληψη.
Πολλά ηγετικά στελέχη του Κόμματος Εργατών έσπευσαν να υπερασπιστούν τον πρώην πρόεδρο και ο υπουργός Εργασίας Μιγκέλ Ροσέτο είπε ότι η προσαγωγή του είναι “μια σαφής επίθεση σε ό,τι αντιπροσωπεύει ο Λούλα”. “Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, είναι βία”, τόνισε.
Στον δρόμο έξω από το σπίτι του Λούλα, υποστηρικτές του ντυμένοι με κόκκινα πουκάμισα φώναζαν συνθήματα και, σε κάποιες περιπτώσεις, ήρθαν στα χέρια με αντιπάλους του που οργάνωσαν μια αντιδιαδήλωση. Δεκάδες αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο για να σταματήσουν τις συγκρούσεις και εκκένωσαν δια της βίας τον δρόμο. Υποστηρικτές του Λούλα είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σάο Πάουλο, όπου βρίσκεται η έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
“Ο Λούλα είναι ένας πολιτικός που διχάζει την κοινωνία της Βραζιλίας”, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Ραφαέλ Κορτές. “Είτε φυλακιστεί, είτε όχι, οι κατηγορίες σε βάρος του θα κινητοποιήσουν τις πολιτικές δυνάμεις που θα βγουν στον δρόμο”, είπε.
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία που διέταξε τη σημερινή έρευνα δηλώνει ότι έχει αποδείξεις πως ο πρώην πρόεδρος δωροδοκήθηκε από το κύκλωμα απάτης που δρούσε στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, μέσω εργασιών που έγιναν σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο διαμέρισμα που διαθέτει καθώς και σε ένα εξοχικό σπίτι του. Ο Λούλα τονίζει ότι το διαμέρισμα δεν είναι δικό του, αλλά ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία OAS, όμως οι εισαγγελείς επιμένουν ότι οι θυρωροί, οι μηχανικοί της OAS και οι εργολάβοι είπαν όλοι ότι προοριζόταν για την οικογένεια του πρώην προέδρου. Η OAS φέρεται επίσης να κατέβαλε περίπου 1,3 εκατ. ρεάλ για τη μεταφορά και την αποθήκευση αντικειμένων που απομακρύνθηκαν από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα όταν έληξε η θητεία του Λούλα.
Οι εισαγγελείς εξετάζουν επίσης τα χρήματα που κατέβαλαν στον Λούλα διάφορες εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Petrobras, όπως η Odebrecth, ως “δωρεές” ή αμοιβές για ομιλίες του.
Σύμφωνα με την έρευνα, σε αντάλλαγμα για τα “δώρα” τους σε πολιτικούς, οι εταιρείες λάμβαναν επικερδή κρατικά συμβόλαια.