Eλάχιστες πιθανότητες επιτυχίας,σύμφωνα με Bloomberg έχουν τα σχέδια της Ρωσίας να δημιουργήσει αγωγό που θα μεταφέρει αέριο στην Τουρκία, στη συνέχεια δια ξηράς στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«It’s only show business», δήλωσε ο Necdet Pamir, ειδικός σε θέματα ενέργειας του Πανεπιστημίου Bilkent της Άγκυρας, αναφέρει το Euro2day. Ένα τεράστιο δίκτυο αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία που θα προμηθεύει τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ρεαλιστικό, τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδυάστηκαν για να «μπλοκάρουν» το project του South Stream πιθανότατα θα υπονομεύσουν και τον αγωγό Τουρκίας-Ελλάδας. Η στάσιμη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη καθιστά το project μη ελκυστικό οικονομικά, η ΕΕ δεν έχει διάθεση για συμφωνίες με τη Ρωσία -λόγω της κρίσης στην Ουκρανία-, ενώ η Ευρώπη ψάχνει για εισαγωγή αερίου από άλλα μέρη του πλανήτη.
Το νέο σχέδιο της Ρωσίας προβλέπει ότι η Gazprom θα κατασκευάσει νέο αγωγό προς την Τουρκία, ο οποίος θα είναι τόσο μεγάλος ώστε να μεταφέρει πολύ περισσότερο αέριο απ’ όσο θα χρειάζονταν ποτέ η χώρα. Από εκεί, θα συνεχίσει προς τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, όπου το αέριο θα μπορεί να μεταφέρεται στην ΕΕ.
«Το project αυτό είναι απόλυτα ρεαλιστικό», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα ο Πούτιν. Η Τουρκία, όμως, δεν δεσμεύεται για το project. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε χθες πως η χώρα δεν θέλει να εγκλωβιστεί μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. «Ο χρόνος θα δείξει αν τα προτεινόμενα έργα μπορούν να γίνουν ή όχι», σημείωσε.