Bloomberg: Η οικονομία του Ερντογάν δεν “πέφτει” όπως η λίρα ενόψει των δημοσκοπήσεων

Οι οικονομικοί αριθμοί αναφέρουν ότι η Τουρκία αναπτύσσεται. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συντριβής, αναφέρει το Bloomberg.



Στους δρόμους και τα καταστήματα της Μερσίνης, μιας μεγάλης πόλης στην ακτή της Μεσογείου της Τουρκίας, υπάρχουν λίγα στοιχεία είτε για το ένα είτε για το άλλο. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αισθάνονται την πίεση από τον διψήφιο πληθωρισμό και ένα νόμισμα που έχει μειωθεί κατά 25% φέτος. Αλλά πολλοί λένε ότι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του σε κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ψηφοφορία στην κόψη του ξυραφιού τον επόμενο μήνα.



“Ναι, οι τιμές είναι υψηλότερες και το περιθώριο κέρδους μειώνεται”, δήλωσε ο Mehmet Kurt, 38 ετών, χονδρέμπορος. Περίπου το ένα τρίτο των αντικειμένων του μεγάλου του καταστήματος προέρχεται από την Κίνα και τα υπόλοιπα γίνονται όλο και πιο ακριβά, επειδή οι τοπικοί παραγωγοί τους χρησιμοποιούν εισαγόμενο χάλυβα και πλαστικά.



“Αλλά αυτό είναι προσωρινό”, δήλωσε ο Kurt. “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα, αλλά τα εμποδίζει να επιδεινωθούν. Αν αλλάξουμε τον Ερντογάν, θα τα κάνει καλύτερα όποιος αναλάβει στη θέση του; Αυτή είναι η ανησυχία”.

Με ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 7,4% πέρυσι, η Τουρκία έτρεχε μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν ότι οι “τροχοί” θα μπορούσαν να βγουν. Όλες οι αδυναμίες της οικονομίας του Ερντογάν μπήκαν στο επίκεντρο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg, Ziad Daoud, αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,7% το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά πάνω από το 10%, περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας κατά 5%.



Το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα πρέπει να συνδεθεί με ξένα μετρητά. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει χρέη σε δολάρια και ευρώ, τα οποία τώρα είναι πολύ πιο ακριβά για την αποπληρωμή τους. Και ο Πρόεδρος έχει αντιταχθεί σθεναρά στα υψηλότερα επιτόκια που συνταγογραφούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι – παρόλο που έπρεπε να υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα- δίνοντας το πράσινο φως έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει η πτώση της λίρας.



Αλλά ακόμα κι αν η οικονομία πηγαίνει προς την κρίση, η κρίση πιθανότατα δεν θα έρθει πριν οι Τούρκοι ψηφίσουν στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Mert Yildiz, ιδρυτή της οικονομικής συμβουλευτικής Foresight με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Bloomberg

Exit mobile version