Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να προκαλέσει εκλογές απορρίπτοντας την επιλογή Σαμαρά για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξαναρίχνει την Ε.Ε. σε αναταραχή, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert.
Ωστόσο η Ε.Ε. μπορεί να αποφύγει μια μεγάλης κλίμακα κρίση αν αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός «πόνος» στην Ελλάδα είναι πραγματικός και ότι η κόπωση από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας αφορά περισσότερα από ένα μέλη της Ε.Ε.
Οι κανόνες της συμμετοχής στην ευρωζώνη, προβλέπουν ότι το χρέος μιας χώρας δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Το ελληνικό χρέος είναι τριπλάσιο από αυτό, «αρκετά υψηλό για την ευρωζώνη να δείξει την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα». Οι ηγέτες της ΕΕ ωστόσο, γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες αποτυχίες τους να τιμωρήσουν τις παραβιάσεις των κανόνων για το έλλειμμα από την Γερμανία και τη Γαλλία, σε συνδυασμό με τις επίμονες παραβιάσεις έκτοτε, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή (των κανόνων), όπως επισημαίνει ο Mark Gilbert.
Επιπλέον οι επενδυτές ελληνικών ομολόγων που τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν τη δυσαρέσκεια τους από την απόφαση Σαμαρά να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής προέδρου, σήμερα οδήγησαν την απόδοση του τριετές ελληνικού ομολόγου στο 12%.
Η εκτόξευση των αποδόσεων θρυμμάτισε κάθε ελπίδα της Ελλάδας να ξεφύγει από τους μηχανισμούς στήριξης της Ευρώπης και να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές της ανάγκες.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ενδέχεται να αναζωπυρώσει την αναταραχή που είχε βιώσει το ευρώ τα τελευταία χρόνια. Η πρόσφατη αναγγελία σχεδίου επενδύσεων 315 δισ. ευρώ σε προγράμματα υποδομών από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ουσιαστικά αποτελεί παραδοχή της Ε.Ε. ότι χρειάζεται να πράξει περισσότερα προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
Αυτή η παραδοχή θα πρέπει να αντανακλάται στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες ηγέτες καθώς και με άλλα μέλη της Ευρωζώνης καθώς αυξάνονται οι ψηφοφόροι που αισθάνονται κουρασμένοι από τα μέτρα λιτότητας.
Οι ηγέτες της Ε.Ε θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας αλλιώς αυτό το «πολιτικό δράμα» μπορεί να εξελιχθεί σε οικονομική κρίση. Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα θα έθετε υπό αμφισβήτηση και τα οικονομικά διαπιστευτήρια και άλλων μελών- χωρών της Ευρωζώνης. (Σημειώνεται ότι σήμερα κινήθηκαν σημαντικά ανοδικά και οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων.
Με την Ελλάδα να παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης, η τρόικα της Ε.Ε.,του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας, καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert.
Είναι μια «φοβερή» λύση δεδομένου ότι το κόστος της διαγραφής χρεών θα βαρύνει τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης αλλά είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα.