Με Δούρειο Ίππο των ανησυχιών για τις χρηματαγορές, παρουσιάζει την ελληνική πολιτική αστάθεια, σε ανάλυσή της η Black Rock.
Όπως ένας κακοποιός που πεθαίνει αλλά προς στο τέλος μιας ταινίας τρόμου ανασταίνεται για να δώσει νέο δράμα έτσι πάλι η Ελλάδα βρίσκεται στο παγκόσμιο επίκεντρο… προκαλώντας διάχυτη αβεβαιότητα στις αγορές.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς εξέπληξε τους πάντες με την κίνηση του να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν είναι σαφές κατά πόσον ο υφιστάμενος συνασπισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κατέχουν 155 έδρες θα είναι σε θέση να να συγκεντρώσουν τους 180 ψήφους σε σύνολο 300 που απαιτούνται για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αν αποτύχει η κυβέρνηση τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο πιθανός νικητής των εκλογών θα είναι το αριστερό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα πιθανότατα θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με την στήριξη ενός ασταθούς συνασπισμού.
Το νέο σκηνικό στην Ελλάδα πανικόβαλλε τους επενδυτές, οδηγώντας τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα σε δραματική πτώση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι η Ευρώπη ξαναμπαίνει σε ένα νέο γύρο εσωστρέφειας και αστάθειας;
Η Ευρώπη το 2015 θα βρεθεί στο προσκήνιο.
Η Ελλάδα είναι η μια αιτία, οι πιθανές εκλογές και ο νέος συνασπισμός που θα δημιουργηθεί.
Αλλά δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα, υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.
Όπως το Podemos στην Ισπανία και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία αυξάνουν θεαματικά την απήχηση τους παράλληλα με μια πιθανή αναζωπύρωση της Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία.
Η Ελλάδα μπορεί να εκπροσωπεί την βραχυπρόθεσμη απειλή, αλλά και άλλες χώρες, θα μπορούσε να προσθέσουν μεγάλο άγχος το 2015 στους επενδυτές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους μόνο αν κινηθεί πιο επιθετικά.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi υπήρξε καπετάνιος στην ρητορική, έπεισε τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για να τονώσει την Ευρωπαϊκή οικονομία.
Παρά την επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων το 2014, ο ισολογισμός της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι 10% μικρότερος από ότι ήταν πριν από 12 μήνες.
Αν η ΕΚΤ δεν λάβει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, οι επενδυτές είναι πιθανό να απογοητευθούν και μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει μετοχές και ομόλογα.
Με όλα αυτά που αναφέρθηκαν, επισημαίνει η Blackrock, υπάρχουν τμήματα της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών που φαίνονται ελκυστικά, ιδιαίτερα οι κυκλικές εταιρείες στη Βόρεια Ευρώπη.
Ενώ οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές μπορεί να προσφέρουν κάποια αξία, ωστόσο η μεταβλητότητα θα είναι το γνώρισμα της αγοράς το 2015 αν η ΕΚΤ καθυστερήσει να ενεργήσει.
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση αγοράζοντας και κρατικά ομόλογα…αλλά η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει στην Ευρώπη το 2015.