Quantcast
Βίσκο (Ιταλία): Ζητά αλλαγές στους κανόνες διάσωσης των χρεοκοπημένων τραπεζών - enikonomia.gr
share

Βίσκο (Ιταλία): Ζητά αλλαγές στους κανόνες διάσωσης των χρεοκοπημένων τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

«Οι ημέρες που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν προγράμματα διάσωσης δεν έχουν τελειώσει» τόνισε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάτσιο Βίσκο, ενώ κάλεσε σε αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για τη διάσωση των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι νόμοι του «bail-in» των Βρυξελλών θα πρέπει να επανεξεταστούν ώστε να αποτραπεί μια ακόμη εκδήλωση οικονομικού πανικού στην Ευρωζώνη όπως γράφει ο Mehreen Khan.

Όπως αναφέρει η FT, οι νέοι αυστηροί νόμοι έχουν σχεδιασθεί για να επιβάλουν απώλειες στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, αν μια τράπεζα δεν πηγαίνει καλά. Επιβλήθηκαν υπό την Ευρωπαϊκή Οδηγία Εξυγίανσης των Τραπεζών και Ανάκαμψης την 1η Ιανουαρίου.

Αλλά ο κ. Βίσκο, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ, έχει ασκήσει μακροπρόθεσμη κριτική στα μέτρα που πλήττουν δυσανάλογα τους Ιταλούς επενδυτές της λιανικής τραπεζικής.

Το υφιστάμενο πλαίσιο παραμένει μη δοκιμασμένο και δεν σηματοδοτεί το τέλος των τραπεζικών διασώσεων από τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε. σύμφωνα με τον κ. Βίσκο.

Η Ιταλία υποχρεώθηκε να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό ταμείο διασώσεων ύψους 4,25 δις ευρώ, γνωστό ως «Atlante» για να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών για ένα τεράστιο πακέτο κακών δανείων της Ιταλίας.

Το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι επιβαρυμένο με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.  

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.