Ένα άρθρο με θέμα τη μητρική και παιδική θνησιμότητα έγραψε ο Bill Gates. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, που τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή και το χρόνο του σε φιλανθρωπίες μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, καλεί τους ηγέτες του κόσμου να στρέψουν το βλέμμα και τις ενέργειές τους στην προστασία της υγείας των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, εξασφαλίζοντας τη ζωή και την ασφάλεια των μητέρων και των παιδιών τους σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε το άρθρο του Bill Gates:
«Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγε κάποιος πως για τις επόμενες εννέα ημέρες κάθε γυναίκα που γεννούσε-σε οποιαδήποτε περιοχή της Γης και αν ζούσε-θα πέθαινε κατά τη διάρκεια του τοκετού; Προφανώς θα τρομάζατε. Μιλάμε για 3,3 εκατομμύρια γυναίκες. Θα θέλατε ο κόσμος να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να τις σώσει».
«Φυσικά (και ευτυχώς), πρόκειται μόνο για ένα υποθετικό παράδειγμα. Όμως, το θέμα είναι πως στα επόμενα 15 χρόνια, μπορούμε όντως να σώσουμε τόσες γυναίκες επενδύοντας στο να παραμείνουν υγιείς κατά την διάρκεια του τοκετού».
«Είναι αλήθεια, πως τα 15 χρόνια είναι πολύ περισσότερα από ό,τι οι εννέα μέρες-ωστόσο σε ηθικό επίπεδο δεν υπάρχει διαφορά. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού».
«Ο συγκεκριμένος αριθμός προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε από το «The Lancer», στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκε τι είναι πιθανό να αλλάξει, αν ο κόσμος κάνει βήματα επενδύοντας στην υγεία των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Σε ό,τι αφορά στη μητρική θνησιμότητα, αυτό σημαίνει να κάνουμε πράγματα όπως το να προσφέρουμε πρόσβαση στον οικογενειακό προγραμματισμό σε περισσότερες γυναίκες, να παρέχουμε ασφαλείς τοκετούς, καθώς και ασφάλεια στις μητέρες πριν και μετά από τον τοκετό».
«Το συμπέρασμα της μελέτης είναι σαφές: Με τις σωστές επενδύσεις, μπορούμε να κλείσουμε το χάσμα υγείας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χώρα στον κόσμο θα έχει ποσοστά παιδικής θνησιμότητας τόσο χαμηλά όσο στην Αμερική ή στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1980. Αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας».
«Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως σε αυτά τα θέματα τον Σεπτέμβριο, όταν τα Ηνωμένα Έθνη θα υιοθετήσουν ένα σύνολο στόχων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για τους φτωχούς μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Οι στόχοι θα είναι η συνέχεια των «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας», οι οποίοι υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ το 2000 και απέφεραν καταπληκτικά αποτελέσματα στο να στρέψουν το επίκεντρο του κόσμου στις βασικές μετρήσεις της ανθρώπινης ευημερίας».
«Είμαι αισιόδοξος ότι οι νέοι στόχοι μπορούν να πετύχουν δύο πολύ βασικά πράγματα: Να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στον αγώνα για τη βελτίωση της υγείας των φτωχών του κόσμου και να αποφέρουν περισσότερη χρηματοδότηση. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε μπορούμε να κάνουμε πρωτοφανή πρόοδο μέχρι το 2030».
«Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους στόχους του ΟΗΕ μέχρι το 2030 και για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε, θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να γίνει ένας Παγκόσμιος Πολίτης».