Μετά από ανταλλαγή απόψεων που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων πήραν μια σειρά από αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική που θα χαράξουν στο προσφυγικό.
Βασικός τους στόχος είναι να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των προσφύγων που διέρχονται μέσα από τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Διάσκεψης.
Στήριξη της ΠΓΔΜ με αυστριακούς αστυνομικούς
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσα στα σημεία που επήλθε συμφωνία είναι η αποστολή αστυνομικών δυνάμεων σε μεθοριακές περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της μεγάλης μεταναστευτικής ροής.
Άλλο σημείο είναι η εναρμόνιση των κριτηρίων για την επανεισδοχή των προσφύγων και του τρόπου ταυτοποίησής τους. «Η τακτική ανοχής στη διέλευση των προσφύγων από τον πιο γρήγορο δρόμο προς την κεντρική Ευρώπη πρέπει να τελειώσει» δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κούρτς.
Από την πλευρά της η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ προέβη στην εκτίμηση, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι η μείωση των προσφύγων αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για την ΕΕ.
«Είμαι αισιόδοξη ότι θα βρούμε κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, το ερώτημα είναι πότε», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.«Επιζητούμε μια αλυσιδωτή αντίδραση της λογικής». Για την ΠΓΔΜ αποφασίστηκε η «πλήρης υποστήριξη της χώρας», ο αριθμός των αυστριακών αστυνομικών στα σύνορα της χώρας αυξάνεται στους 20. Όπως διευκρίνισε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, μόνο σε όσους από τους πρόσφυγες έχουν πραγματική ανάγκη θα επιτρέπεται η διέλευση. Το ποιοι είναι αυτοί, θα το αποφασίζουν οι επιμέρους χώρες.
Δημοψήφισμα για τις ποσοστώσεις στην Ουγγαρία
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει ποσόστωση στην επανεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν ανέφερε στους δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ότι «η επιβολή ποσοστώσεων χωρίς τη συναίνεση του πληθυσμού και σε βάρος του, που ίσως αλλάξει τη ζωή του και των επερχόμενων γενεών, ισοδυναμεί με κατάχρηση» χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία διεξαγωγής του. «Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ρωτήσει τους ανθρώπους στην Ευρώπη εάν θέλουν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις ή όχι».
Αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει ακόμη.
Πάντως η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας μαζί με άλλες ανατολικοευρωπαϊκών χωρών ανήκει ανάμεσα στους πιο ισχυρούς πολέμιους της πρόσφατης απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να επιβάλουν ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ.
Πηγή: DW