Η γερμανική τράπεζα Berlin Hyp εξέδωσε καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ με αρνητική απόδοση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από ιδιωτικό φορέα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος προς τα αρνητικά επιτόκια.
Η έκδοση της Berlin Hyp έγινε πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων.
Η γερμανική τράπεζα εξέδωσε χθες τριετή καλυμμένα ομόλογα αξίας 500 εκατ. ευρώ, χωρίς τοκομερίδιο (κουπόνι) και με τιμή που δίνει αρνητική απόδοση (-0,162%), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα έχουν βέβαιη απώλεια χρημάτων, εάν κρατήσουν τα ομόλογα έως τη λήξη τους. Τα καλυμμένα ομόλογα, που εκδίδουν οι τράπεζες, θεωρούνται ότι είναι από τις ασφαλέστερες επενδύσεις στην αγορά χρέους, επειδή, σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι αγοραστές τους μπορούν να προσφύγουν τόσο στην ίδια την τράπεζα όσο και στα ενέχυρα με τα οποία συνδέονται αυτά (σ.σ.: τραπεζικά δάνεια) για να αποπληρωθούν.
Υπάρχουν και άλλα καλυμμένα ομόλογα που διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις στις δευτερογενείς αγορές, αλλά η Berlin Hyp ήταν η πρώτη τράπεζα που πούλησε πρωτογενώς τέτοιους τίτλους με αρνητική απόδοση. Οι επενδυτές πληρώνουν ουσιαστικά την τράπεζα για να διαχειρισθεί τα χρήματά τους για τρία χρόνια.
«Φαίνεται δυσκολονόητο. Επενδύεις σε κάτι και ξέρεις ήδη ότι η απόδοση θα είναι αρνητική», δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής της ABN Amro, προσθέτοντας: «Οι επενδυτές που αγοράζουν συνήθως κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερο αρνητικές αποδόσεις, έτσι για αυτούς γίνεται ελκυστική η στροφή στα καλυμμένα ομόλογα».
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει καλυμμένα ομόλογα, ύψους σχεδόν 160 δις. ευρώ, από τα τέλη του 2014, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματός της για την αγορά τέτοιου χρέους. Επενδυτές έχουν παραπονεθεί ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ έχουν οδηγήσει σε στρέβλωση της αγοράς, ωθώντας τις αποδόσεις προς τα κάτω.
Οι αγορές των τίτλων αυτών αποτελούν μέρος του ευρύτερου προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αγορές κρατικών τίτλων, με στόχο τη μείωση των αποδόσεων και την ενίσχυση της οικονομίας. Το ένα τέταρτο των κρατικών ομολόγων έχουν αρνητικές αποδόσεις στις αγορές που διαπραγματεύονται, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη της JPMorgan, ενώ χώρες – μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία – έχουν πουλήσει ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις.