«Ηγήθηκα της Κομισιόν κατά τη διάρκεια δέκα πολύ δύσκολων ετών και ήδη τότε οι άνθρωποι έλεγαν κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ότι το ευρώ θα καταρρεύσει και ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. Αυτό όμως δεν συνέβη», τονίζει ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στη γερμανική Suddeutsche Zeitung.
«Η Ευρώπη είναι πιο ανθεκτική από ό, τι πιστεύουν πολλοί», σημειώνει ο Μπαρόζο μιλώντας για την κατάσταση στην Ε.Ε, την εποχή που ως φοιτητής ηγείτο μαοϊκής οργάνωσης και απαντώντας ακόμη και στο ερώτημα γιατί εργάζεται τώρα στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs».
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη, ενόψει του ολοένα και σκληρότερου διεθνούς ανταγωνισμού, σημειώνοντας σχετικά ότι είναι καιρός για την επανεπεξεργασία του ευρωπαϊκού δικαίου ανταγωνισμού. «Θα πρέπει στο εξής να μεριμνήσουμε για επαρκή ανταγωνισμό στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή όμως πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε επιτυχώς και στο διεθνή ανταγωνισμό».
Σχολιάζοντας την απορριπτική απόφαση των Βρυξελλών που εμπόδισε την σχεδιαζόμενη συγχώνευση των σιδηροδρομικών μονάδων της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Alstrom, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι «Είμαι πεπεισμένος ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού αξιολόγησε αντικειμενικά την κατάσταση σε αυτήν την περίπτωση. Εάν όμως με ρωτάτε πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά στο μέλλον, τότε λέω ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων μας στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε δίκαιους όρους και οφείλουμε να μην είμαστε αφελείς».
Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν απηύθυνε την προειδοποίηση να μην σπεύδει κανείς να ξεγράψει την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι ουσιωδώς ανθεκτικότερη από ό, τι θεωρούν πολλοί», ενώ παρατήρησε ότι υπάρχουν «μεγάλες προκλήσεις», οι οποίες πρόκειται να «θέσουν εν αμφιβόλω τόσο την παλαιά, δυτική, μεταπολεμική διεθνή τάξη, η οποία οικοδομήθηκε κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ, όσο και ειδικά τις ίδιες τις ΗΠΑ».
Τέλος, ο κ. Μπαρόζο απαντώντας στην κριτική που του ασκείται για την από πλευράς του ανάληψη θέσης στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το 2016, σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις “προκαταλήψεις” έναντι του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. «Ασφαλώς, στα 18 μου είχα μία άλλη θεώρηση για πολλά πράγματα και θα ήταν πολύ εντυπωσιακό αν είχα διατηρήσει αυτές τις θέσεις μετά από τόσα χρόνια», δήλωσε σχετικά. Τέλος, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, επεσήμανε επίσης ότι μετά τη θητεία του στις Βρυξέλλες είχε «διάφορες προτάσεις από τον ιδιωτικό τομέα», αλλά εκείνο που του άρεσε στη συγκεκριμένη τράπεζα ήταν «η διεθνής κουλτούρα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ