Αυστρία: Καθοριστικός ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας

Τα ζωτικά συμφέροντα που έχει η Ευρώπη από τον καθοριστικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία δεν επιτρέπεται να «χαθεί», επισήμανε ο διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (του σημαντικότερου οικονομικού ινστιτούτου της χώρας) Καρλ ΄Αιγκινγκερ, μιλώντας σήμερα στη Βιέννη σε εκδήλωση της Λέσχης Αυστριακών Οικονομικών Συντακτών.

Όπως τόνισε ο κ. Άιγκινγκερ, η Ευρώπη έχει ζωτικό συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη, λόγω και του ρόλου της ως «προγεφύρωμα» στις καθοριστικής σημασίας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αραβικού Χώρου και της Βόρειας Αφρικής.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να «χαθεί», διότι σε μια τέτοια περίπτωση απειλείται, όπως είπε, και αλλού μια απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αστάθεια.

Ο Καρλ ΄Αιγκινγκερ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στην Ευρώπη και στην ελληνική πλευρά, και, καθώς ο ίδιος είναι, όπως σημείωσε, αισιόδοξος, πιστεύει ότι είναι δυνατός ένας συμβιβασμός μεταξύ τους.

Πρόσφατα ο διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών είχε προειδοποιήσει πως «χωρίς διαγραφή ελληνικού χρέους, πραγματικά δεν γίνεται τίποτε», χαρακτηρίζοντας ως «μοιραίο λάθος» την αναζωπυρωθείσα από τη Γερμανία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επικρίνοντας δριμύτατα τις θέσεις του συναδέλφου του, διευθυντή του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Είχε επίσης επισημάνει ότι υπάρχει διαφορά ως προς το αν κάτι τέτοιο «απειλείται από έξω ή επεξεργάζεται από κοινού» και, όπως είχε τονίσει, είναι καθήκον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συζητήσει το θέμα με την νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς, κατά την άποψή του, γενικά δεν είναι η Γερμανία, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, που θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.

Ο ίδιος θεωρεί πως η Γερμανία δεν επιτρέπεται να παραγγέλνει μέσω του Τύπου στους Έλληνες για το τί πρέπει να κάνουν και εκτιμά πως η συζήτηση που διεξάγεται στη Γερμανία ως προς μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνιστά «μοιραίο λάθος» σε σχέση και με την πρόσφατη ιστορία.

Ως «πλήρη ανοησία» από τη σκοπιά της παγκόσμιας πολιτικής, θεωρεί ο κ.΄Αιγκινγκερ την επανειλημμένα προτεινόμενη ιδέα από το διευθυντή του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου, Χανς – Βέρνερ Ζιν για επιστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια «μικρή ζώνη του πυρήνα» που, χωρίς την Ελλάδα και άλλες χώρες, θα αποτελείται πλέον ίσως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Φινλανδία. Όμως αυτό, σύμφωνα με τον Καρλ ΄Αιγκινγκερ, είναι χωρίς νόημα, καθώς υπάρχει έντονη συρρίκνωση του πληθυσμού της Γερμανίας η οποία το 2050 θα συμβάλει μόνον κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 4,8%.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version