Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από την ένταξη της Αυστρίας ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιανουαρίου του 1995 και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας με δηλώσεις της κάνει έναν θετικό απολογισμό αυτής της εικοσάχρονης συμμετοχής στην Ένωση, με εξαίρεση το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, που τη χαρακτηρίζει ως «σαφέστατα μεγάλο λάθος».
Η ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ είχε το «ελληνικό της χρώμα», καθώς η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα τότε του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 1994, είχε διεκπεραιώσει την τελευταία, εξαιρετικά δύσκολη, φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αυστρίας, το Μάρτιο του 1994, τρεις μήνες πριν το καθοριστικό δημοψήφισμα στη χώρα, στις 12 Ιουνίου 1994, κατά το οποίο ο αυστριακός λαός, με πλειοψηφία 66,6%, τάχθηκε υπέρ της ένταξης.
Εάν η Αυστρία δεν ήταν μέλος της ΕΕ τότε η οικονομική και δημοσιονομική κρίση των τελευταίων χρόνων θα είχε επηρεάσει πολύ περισσότερο τη χώρα του, τόνισε με αφορμή τη σημερινή επέτειο ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος, Χάιντς Φίσερ, επισημαίνοντας πως η «στενή, αλληλέγγυα συνεργασία στην ΕΕ είναι κάτι το νέο και θετικό στην ιστορία».
Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, η Αυστρία έχει ωφεληθεί σημαντικά από τη συμμετοχή της στην Ένωση, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά μια περισσότερο δίκαιη και έντιμη Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, θεωρεί πως η Αυστρία έγινε τα προηγούμενα 20 χρόνια «χώρα των εξαγωγέων», με το δομικό έλλειμμα του εξαγωγικού εμπορίου να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.
Για «μαζικά οφέλη» που προέκυψαν από τη συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς (του Λαϊκού Κόμματος), σημειώνοντας πως όμως η Ένωση δεν θα πρέπει να δρα εκτός πραγματικότητας για τον πληθυσμό.
Η επέτειος αναμφισβήτητα αποτελεί αιτία εορτασμού, καθώς η συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είναι μια μοναδική «ιστορία επιτυχίας», τόνισε ο Αυστριακός Επίτροπος αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι όλες οι σοβαρές εκθέσεις επιβεβαιώνουν τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα και τονίζοντας πως η ΕΕ είναι σήμερα κάτι πολύ περισσότερο παρά μόνον μια Οικονομική Ένωση και συνιστά ένα πολιτικό εγχείρημα του μέλλοντος.
Η ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ συντελέστηκε ταυτόχρονα και από κοινού με εκείνες των δύο σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας και Φινλανδίας, αυξάνοντας τότε τον αριθμό των χωρών-μελών από 12 σε 15, ενώ είχαν προηγηθεί σχεδόν διετείς δύσκολες ενταξιακές διαπραγματεύσεις και κατόπιν δημοψηφίσματα.
Στην περίπτωση της Αυστρίας στο δημοψήφισμα της 12ης Ιουνίου 1994, η ένταξη υπερψηφίστηκε από ένα 66,6% των ψηφοφόρων – που ήταν το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της ένταξης στις τότε τέσσερις υποψήφιες χώρες – με τον πληθυσμό στη Νορβηγία να καταψηφίζει την ένταξη της χώρας του που δεν προσχώρησε στην ΕΕ.
Στα 20 χρόνια από την ένταξη της Αυστρίας ο αριθμός των χωρών-μελών της Ένωσης, σχεδόν διπλασιάστηκε από τις 15 σε 28 σήμερα.
Πηγή: ΑΠΕ