Quantcast
Αυστραλία: Αυστηρότεροι έλεγχοι στους μετανάστες - enikonomia.gr
share

Αυστραλία: Αυστηρότεροι έλεγχοι στους μετανάστες

δημοσιεύτηκε:

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ προανήγγειλε ότι η χώρα θα επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους στους μετανάστες μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης για την ομηρία τον Δεκέμβριο σε ένα καφέ του Σίδνεϊ, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δύο όμηροι και ο δράστης.

Το νομικό σύστημα «απογοήτευσε τη χώρα», είπε ο Άμποτ σχεδόν δέκα εβδομάδες αφού ο Ιρανός μετανάστης Μαν Χαρόν Μονίς εισέβαλε σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ και κράτησε ομήρους 18 ανθρώπους επί 17 ώρες.

Η κοινή έκθεση που εκπόνησε η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχές σε σχέση με τον Μονίς ήταν σωστές βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, αν και πρότεινε αλλαγές στην αντιμετώπιση των μεταναστών αλλά και στους όρους για την παροχή υπηκοότητας στους μετανάστες και καταβολής εγγύησης για προσωρινή αποφυλάκιση.

«Πολύ απλά, αυτό το τέρας δεν θα έπρεπε να είναι στην κοινωνία μας», σχολίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

«Δεν θα έπρεπε να του έχει επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός φυλακής με εγγύηση. Δεν θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του όπλο και δεν θα έπρεπε να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί», υπογράμμισε.

Ο Μονίς ζήτησε άσυλο στην Αυστραλία ένα μήνα αφού έφτασε στη χώρα με επαγγελματική βίζα το 1996, αργότερα έλαβε και την αυστραλιανή υπηκοότητα.

Όταν κράτησε ομήρους τους 18 πολίτες στο καφέ, ο αυτοαποκαλούμενος σεΐχης που είχε προσπαθήσει να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, βρισκόταν ελεύθερος αφού είχε καταβάλει εγγύση καθώς κατηγορούνταν για τον φόνο της πρώην συζύγου του.

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει έκτοτε υιοθετήσει νέους νόμους σχετικά με την παροχή εγγύησης στους κατηγορούμενους. Η έκθεση προτείνει να σκληρύνουν οι νόμοι αυτοί προκειμένου να λάβουν υπόψη τους τις σχέσεις ενός κατηγορούμενου με τρομοκράτες ή βίαιους εξτρεμιστές.

Ο Μονίς είχε καταδικαστεί το 2012 επειδή είχε στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες των Αυστραλών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν και ήταν γνωστός στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Επίσης το όνομά του είχε αναφερθεί αρκετές φορές από το 2008 ως το 2014 σε συζητήσεις της αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ πολίτες είχαν τηλεφωνήσει 18 φορές μία εβδομάδα πριν την ομηρία σε μια εθνική γραμμή καταγγελιών διαμαρτυρόμενοι για τις αναρτήσεις του στο Facebook.

Οι αρχές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του Μονίς μετά τα τηλεφωνήματα αυτά εκτίμησαν ότι δεν αποτελεί άμεση απειλή.

Η έκθεση δείχνει ότι η ισορροπία μεταξύ της προσωπικής ελευθερίας και της προστασίας της κοινότητας πρέπει να επανεξεταστεί, σχολίασε ο Άμποτ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει περιορισμούς στη μετανάστευση και την παροχή κοινωνικών επιδομάτων σε μια έκθεση για την εθνική ασφάλεια που αναμένεται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα. Από τους 57 Αυστραλούς που ταξίδεψαν πέρυσι στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους οι 55 λάμβαναν κοινωνικά επιδόματα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.