«Μπλόκο» απέναντι στις φιλοδοξίες για περαιτέρω επέκταση της ισχύος της Κίνας στήνουν ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία συνάπτοντας μια στρατηγική συμφωνία ασφαλείας στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού, την AUΚUS (από τα αρχικά των ονομάτων των τριών χωρών).
Με τη συγκεκριμένη συμφωνία στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στο Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ αξιοποιούν την επιρροή τους για να «χτίσουν» νέες συμμαχίες αλλά και να εμποδίσουν τα «επεκτατικά» κινεζικά σχέδια για ενίσχυση και δημιουργία νέων σφαιρών επιρροής με ανοίγματα σε άλλες χώρες στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μένει να φανεί βέβαια κατά πόσο αυτή η «συμμαχία» θα έχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί η Αμερική, δεδομένου ότι η σύναψη της AUKUS έφερε και «αναταράξεις» με άλλες χώρες όπως η Γαλλία.
Το Πεκίνο από την άλλη απαντά ότι πρόκειται για ψυχροπολεμική νοοτροπία και ιδεολογική προκατάληψη.
Επί της ουσίας το σύμφωνο AUKUS αποτελεί μια κίνηση τακτικής και στρατηγικής κυρίως από πλευράς των ΗΠΑ- με παραδοσιακό σύμμαχο τη Βρετανία και με μια χώρα όπως η Αυστραλία με την οποία διατηρούν πολύ καλές σχέσεις και συνεργασία σε πολλά επίπεδα- στο power game που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια με την Κίνα.
Οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν στη διεθνή κονίστρα. Την τελευταία διετία η κινεζική διπλωματία κατέβαλλε πολλές προσπάθειες για να αποτρέψει την αύξηση επιρροής των ΗΠΑ και το Πεκίνο προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς του με άλλες χώρες, ελπίζοντας να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ουδέτερες αναφορικά με τέτοιες συμφωνίες».
Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία του “AUKUS”
«Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία του ‘AUKUS’ θα είναι να παραδοθεί ένας στόλος υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης στην Αυστραλία», δήλωσαν ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, εμφανιζόμενος μέσω βίντεο, όπως και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια εκδήλωσης υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθούν ακόμη πιο στενά, πράγμα που αντανακλά τον βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σημείωσε μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση μετά το Brexit.
«Στη βάση της κοινής ιστορίας μας των ναυτικών δημοκρατιών, δεσμευόμαστε σε μια κοινή φιλοδοξία να στηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση», έκαναν γνωστό οι τρεις εταίροι με κοινή ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται πως πρόκειται για την πρόωση και όχι για τον εξοπλισμό.
«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποτέ μοιραστεί αυτό τον τύπο της τεχνολογίας πυρηνικής πρόωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Είναι μια απόφαση θεμελιώδης. Θα συνδέσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για γενιές».
Σύμφωνα με αυτό τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο, το σύμφωνο «AUKUS» προβλέπει επίσης μια συνεργασία των τριών χωρών σε ό,τι αφορά την κυβερνοάμυνα, την τεχνητή νοημοσύνη και τις κβαντικές τεχνολογίες.
Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει από τότε που εξελέγη πως σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με την Κίνα, όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο, χωρίς να κλειστεί σε μια μετωπική σύγκρουση.
Χθες, Τετάρτη, είπε πως θέλει «να επενδύσει στη μεγαλύτερη πηγή ισχύος μας, στις συμμαχίες μας» και θέλει «να τις επικαιροποιήσει για την καλύτερη αντιμετώπιση των σημερινών και των αυριανών απειλών».
Οι «αναταράξεις» από το σύμφωνο «AUKUS»
Το σύμφωνο «AUKUS» φέρνει όμως και αναταράξεις με χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, αλλά κυρίως η Γαλλία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και αυτό καθότι άμεση συνέπεια αυτής της συμφωνίας και της θεαματικής ανακοίνωσης που έκαναν οι τρεις ηγέτες είναι το ότι η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας την οργή του Παρισιού.
Η Γαλλία, η οποία βλέπει ένα συμβόλαιο 90 δισ. δολ. Αυστραλίας (56 δισ. ευρώ) να χάνεται για τη ναυπηγική βιομηχανία της, καταφέρθηκε αμέσως εναντίον μιας «λυπηρής απόφασης» η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.
Δεν είναι επίσης σίγουρο αν το Παρίσι θα παρηγορηθεί με τις συμφιλιωτικές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, πως οι ΗΠΑ θέλουν «να εργαστούν στενά με τη Γαλλία» σ’ αυτή τη μεγάλης στρατηγικής σημασίας ζώνη.
Η γαλλική Naval Group είχε επιλεγεί το 2016 από την Καμπέρα για την προμήθεια 12 υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης.
«Η απόφαση που πήραμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κλάσης Attack και να πάρουμε έναν άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή γνώμης, είναι αλλαγή ανάγκης», εξήγησε ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο στον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.
Η Νέα Ζηλανδία, η οποία απαγορεύει από το 1985 την είσοδο στα ύδατά της κάθε σκάφους με πυρηνική πρόωση, ανακοίνωσε από την πλευρά της, πως τα μελλοντικά υποβρύχια της γείτονος και συμμάχου Αυστραλίας, δεν θα είναι ευπρόσδεκτα στην Επικράτειά της.
Η αντίδραση της Κίνας στο σύμφωνο AUKUS
Η Κίνα δεν αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία γίνεται λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού».
Όμως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η νέα συμμαχία έχει κατ’ αρχάς στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών φιλοδοξιών του Πεκίνου.
Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».
Ερωτηθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», είπε.
Πηγή: enikos.gr