Κόντρα στην γενικότερη θετική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα, η Bank of America υιοθετεί αρνητική στάση απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μειώνοντας τις τιμές-στόχους έως και κατά 66% επισημαίνοντας ότι αυξάνονται τα ρίσκα ενδεχόμενης αύξησης κεφαλαίου, ακόμη και στο σενάριο θετικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές. Εξηγεί τους λόγους που προβλέπει ότι θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου ενώ γίνεται υποβάθμιση της σύστασης για Alpha και Eurobank.
Ο οίκος τονίζει ότι υιοθετεί αρνητική στάση απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και μειώνει τις τιμές-στόχους έως και κατά 66%. Ειδικότερα, μειώνει το στόχο για την Alpha Bank κατά 48% στο 0,30 ευρώ (υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε neutral από buy), για την Τράπεζα Πειραιώς κατά 66% στο 0,33 ευρώ (διατηρεί underperform) και για τη Eurobank κατά 47% στο 0,10 ευρώ (υποβαθμίζει σε underperform από neutral).
Ο οίκος δίνει τέσσερα σενάρια για τις τράπεζες, σε τρία εκ των οποίων θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνει δε ότι οι νέες τιμές-στόχοι αποτελούν το μέσο όρο των στόχων στα τέσσερα αυτά σενάρια:
Πρώτο σενάριο: Σταδιακή ανάκαμψη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της οικονομικής κατάστασης των τραπεζών το 2016-17. Στο σενάριο αυτό δεν θα προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Με βάση το σενάριο αυτό, προκύπτει σημαντική αύξηση στις τιμές-στόχους έως 89%.
Δεύτερο σενάριο: Προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες λόγω της εξαίρεσης των στοιχείων που προκύπτουν από τη διαχείριση του αναβαλλόμενου φόρου στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Ο οίκος εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση, προκύπτουν ανάγκες 1,6-3 δισ. ευρώ για κάθε τράπεζα.
Τρίτο σενάριο: Προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες λόγω της αύξησης στις προβλέψεις που απαιτεί η ΕΚΤ. Στο σενάριο αυτό προκύπτει ανάγκη 2,1 – 5,5 δισ. ευρώ ανά τράπεζα.
Τέταρτο σενάριο: Προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες λόγω αρνητικών νομοθετικών αλλαγών, που θα απαιτήσουν διαγραφές δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες εκτιμώνται στο 1,6 – 2,4 δισ. ευρώ ανά τράπεζα.
Ο οίκος εκτιμά ότι όλες οι τράπεζες που καλύπτει θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2015.