Αργεντινή: Ράλι των ομολόγων με την προοπτική ήττας του Περονισμού

Η προοπτική απομάκρυνσης της Αργεντινής από την λαϊκιστική παράδοση του περονισμού, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών προεδρικών εκλογών, έστειλαν τις τιμές των ομολόγων της χώρας στα ύψη και τις αποδόσεις τους στα τάρταρα.

Οι τιμές των ομολόγων της Αργεντινής που λήγουν το 2017 αυξήθηκαν πάνω από 10% στα 111,50 σεντς, ενώ οι αποδόσεις τους κατρακύλησαν από το 7,46% σε κάτω από 1%, πριν αυξηθούν στο 1,83%. Η τιμή των ομολόγων που λήγουν το 2033 εκτοξεύθηκε στα 110 σεντς ανά δολάριο. 

Οι επενδυτές αναθάρρησαν από την ισχυρή επίδοση του κεντροδεξιού υποψήφιου Μαουρίτσιο Μάκρι, του μεταρρυθμιστή δημάρχου του Μπουένος Άιρες, ο οποίος συγκέντρωσε το 34,3% των ψήφων έναντι του 36,9% που έλαβε ο βασικός του αντίπαλος, Ντανιέλ Σκιόλι, που είχε τη στήριξη της απελθούσας προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Αργεντινή θα ξεφύγει από τον Περονισμό, η κυριαρχία τους οποίου τα τελευταία 70 χρόνια συνέπεσε με την πτώση της χώρας από μία από τις πλουσιότερες του κόσμου σε μία από τις πιο προβληματικές της Λατινικής Αμερικής.
Ο Μάκρι, που διετέλεσε και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπόκα Τζούνιορς, έχει δεσμευθεί να άρει τους αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους αμέσως και να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του υπερτιμημένου πέσο. Θα ακολουθήσει, επίσης, πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, περικόπτοντας τις δαπανηρές επιδοτήσεις και θα προσπαθήσει να επιλύσει τη μακρόχρονη διαμάχη που εμποδίζει την πρόσβαση της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001.

 

Πηγή: Financial Times

Exit mobile version