Απροσδόκητα χαμηλό το ενδιαφέρον για το Twitter

Ισως είναι πολύ μεγάλη προσβολή για το Twitter να μην ενδιαφέρεται κανείς να το αγοράσει. Ενώ ο μεγιστάνας και ιδρυτής του ομίλου Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, πουλάει στη βιομηχανία της γνωστής σοκολάτας Mars και το τελευταίο 20% της βιομηχανίας του παραγωγής τσίχλας, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης δεν βρίσκει αγοραστή.

Εχει δεχθεί επικρίσεις για τα λάθη του, αλλά και γιατί έχει χρησιμοποιηθεί για διαφόρων ειδών παρενοχλήσεις. Δύσκολα θα φανταζόταν, όμως, κάποιος ότι δεν θα ενδιαφέρονταν να το αγοράσουν οι κολοσσοί της ψηφιακής τεχνολογίας, όταν οι επενδυτές αποτιμούν την αξία του στα 17,4 δισ. δολάρια.

Προ δύο εβδομάδων βρισκόταν στο αποκορύφωμά της η φημολογία σχετικά με τους επίδοξους αγοραστές του Twitter. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η Google, η Apple και η Walt Disney κατέστησαν σαφές ότι δεν θα υποβάλουν προσφορά. Το ίδιο και η Salesforce. Οσο διαρκούσε η φημολογία περί επικείμενης εξαγοράς του, οι μετοχές του σημείωναν άνοδο. Από τη στιγμή, όμως, που χάθηκε κάθε ενδιαφέρον, η μετοχή του υποχωρεί, με την πτώση να φτάνει την Πέμπτη στο 17%.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκφράζουν, ωστόσο, την έκπληξή τους για το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρεται να το απορροφήσει ειδικότερα η Google, που θεωρούσαν ότι ήταν και η μοναδική που θα είχε νόημα να συγχωνευθεί μαζί του. Οπως τονίζουν, η πλέον επιτυχημένη μηχανή αναζήτησης θα είχε κάθε λόγο να ενδιαφερθεί για την άμεση μετάδοση ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο και για το εύρος της κοινωνικής του απήχησης.

Οι λόγοι που έχουν αποθαρρύνει τους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας παραμένουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, προς το παρόν, αδιευκρίνιστοι. Ως πιθανή εξήγηση παράγοντες της αγοράς αναφέρουν την ακαμψία του Twitter, που δεν έχει επιχειρήσει αλλαγές στη λειτουργία του, ούτε έχει περιορίσει το πρόβλημα των εκτεταμένων παρενοχλήσεων των οποίων γίνεται φορέας, αλλά ούτε και για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα και να κρατήσει τους χρήστες του. Ορισμένοι εξακολουθούν, πάντως, να πιθανολογούν την εμφάνιση κάποιου απροσδόκητου αγοραστή, ίσως μιας κινεζικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τους Financial Times, ως επίδοξος αγοραστής ενδέχεται να εμφανιστεί και η Sina Weibo, γνωστή και ως Twitter της Κίνας.


Exit mobile version