Απορρίπτει το Ισλαμικό Κράτος η πλειοψηφία των Αράβων

H τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το Ισραήλ προκαλούν στο ίδιο βαθμό αισθήματα μίσους στον αραβικό κόσμο.

Αυτό προκύπτει από αντιπροσωπευτική σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε σε 12 αραβικές χώρες το Αραβικό Κέντρο Έρευνας και Πολιτικών Μελετών στο Κατάρ, όπως αναφέρει το Spiegel Online.

 

Ισραήλ και ΗΠΑ στο πυρ το εξώτερο

Ποσοστό 89% ανάμεσα στους 18.300 ερωτηθέντες απάντησε αρνητικά για το ΙΚ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά απόρριψης καταγράφηκαν στο Λίβανο, το Ιράκ, και την Ιορδανία, με 97 και 99% αντιστοίχως.

Πρόκειται για χώρες, όπου λόγω της δράσης των τζιχαντιστών έχει διασαλευτεί ο τρόπος ζωής των κατοίκων και έχει αλλάξει το κοινωνικό μοντέλο. Παράλληλα το 85% των ερωτηθέντων απορρίπτει την αναγνώριση του Ισραήλ από τις χώρες τους.

Στον αραβικό κόσμο το Ισραήλ συνεχίζει να είναι κάτι σαν τον μεγαλύτερο εχθρό. Το ποσοστό όσων πρεσβεύουν αυτήν την άποψη παραμένει σταθερό τα περασμένα 4 χρόνια, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα του Ινστιτούτου.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι το Ισραήλ είναι χώρα ρατσιστική, με συμπεριφορά αποικιοκρατική και επεκτατική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προσωπικές συνεντεύξεις τα 2/3 των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ, ως τους μεγαλύτερους εχθρούς των χωρών τους. Την ίδια ώρα μια ισχυρή πλειοψηφία απορρίπτει την εξωτερική πολιτική του Ιράν και της Ρωσίας.

Συμβατό το Ισλάμ με τη δημοκρατία

Από την άλλη πλευρά θετικά αποτιμά ο αραβικός κόσμος την πολιτική της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά τη Συρία, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερο για τη Συρία εάν έπεφτε το καθεστώς Ασάντ.

Ενώ μια πλειοψηφία ερωτηθέντων διαβλέπει κινδύνους μόνο στο εξωτερικό, στο εσωτερικό των χωρών τους θεωρών την οικονομική κατάσταση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μόνο ένα 20% παραδέχεται ότι είναι σε θέση να αποταμιεύσει, ένα 48% δηλώνει ότι δύσκολα τα φέρνει βόλτα, ενώ το 29% δηλώνει ότι δέχεται οικονομική στήριξη. Το 1/5 των ερωτηθέντων εκδηλώνει την επιθυμία να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης σχετικά με τη θρησκεία. Το 87% αυτοπροσδιορίζονται ως πιστοί και μάλιστα τα 2/3 θεωρούν ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με το δημοκρατικό σύστημα.

Αντίθετα οι περισσότεροι αντιτίθενται στο διαχωρισμό κράτους και θρησκείας, ενώ ένα 44% πιστεύει ότι η χώρα τους είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει τις δημοκρατικές αρχές.

Πηγή: DW

 

Exit mobile version