Απογοητευμένοι Αλβανοί ελπίζουν σε μεταρρυθμίσεις

H αισθητή καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία είναι ενδεικτική για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα των δυτικών Βαλκανίων. 18 ολόκληρες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δεν είχαν καταμετρηθεί ούτε καν οι μισές των μόλις 1,8 εκατομμυρίων ψήφων. Αισθητά περισσότεροι από τους μισούς των 3,5 εκατομμυρίων πολιτών με δικαίωμα ψήφου απείχαν από τις εκλογές, μεταξύ άλλων σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών κομμάτων, που θεωρούνται ανίκανα και διεφθαρμένα.

«Τα κόμματα έχασαν σήμερα τους πολίτες», σχολίασε η Μαλίντα Κέτε, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που επικράτησε θριαμβευτικά. Οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν με την άποψη που υποστηρίζει ότι «πρόκειται για ένα ηχηρό ράπισμα κατά των πολιτικών». Ο Έρβιν Γκότσι, καθηγητής Δημοσιογραφίας στα Τίρανα και ανοικτά υπέρ της αποχής, αποδίδει το εκτεταμένο εκλογικό μποϋκοτάζ στο γεγονός ότι, όπως λέει, «δεν υπάρχει πλέον διαφορά ανάμεσα στα κόμματα, τα οποία μέσα σε ένα διεφθαρμένο σύστημα μεριμνούν μόνο για τα στελέχη τους και όχι για το καλό ολόκληρης της χώρας».

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα προβλήματα στην Αλβανία είναι πολύ μεγάλα. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης ανέρχεται σε μόλις 340 ευρώ. Το δικαστικό σύστημα ελέγχεται από την πολιτική εξουσία, όπως και τα ΜΜΕ. Η διαφθορά επικρατεί τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα το οργανωμένο έγκλημα εξαπλώνει την επιρροή του σε ολοένα και περισσότερους τομείς. Η παράνομη καλλιέργεια χασίς διευρύνεται παρά τη μάχη που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη για την πάταξη του φαινομένου.

Η πλειοψηφία των Αλβανών θέλει να μεταναστεύσει


Από τα 4,1 εκατομμύρια Αλβανών τα 1,2 εκατομ. διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των εναπομεινάντων πολιτών στη χώρα θέλει να μεταναστεύσει εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών δυσχερειών. Το 56% δήλωσαν ότι θα έφευγαν μάλιστα άμεσα από την Αλβανία, με προτιμότερο προορισμό τη Γερμανία.

Οι δυσχέρειες είναι τόσο εκτεταμένες ώστε κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει από που θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία βελτιώσεων. Σε πολλές συζητήσεις τονίζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος κατά προτεραιότητα, μια διαδικασία η οποία θα απαιτούσε όμως πολλά χρόνια. Ο νικητής των εκλογών Έντι Ράμα, πρωθυπουργός από το 2013, ισχυρίζεται ότι παρά τον μεταρρυθμιστικό του ζήλο, ο μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού λειτούργησε ως τροχοπέδη. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση έχει ζητήσει κατά το παρελθόν σημαντικά ανταλλάγματα για τη στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης, με τα μέλη του κόμματος να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στην κρατική διοίκηση και οικονομία.

Ως εκ τούτου, ο στόχος του Έντι Ράμα για την τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήταν να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν επανειλημμένα εξαγγελθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά βυθίστηκαν τελικά στον βάλτο της διαφθοράς. Παρά το γεγονός ότι ο στόχος του Ράμα επετεύχθη, οι επικριτές του αμφιβάλλουν ότι έχει πράγματι τη βούληση και την απαραίτητη ισχύ ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Η εμπειρία του παρελθόντος στη χώρα δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος η αντιπολίτευση ακόμη και να εξαγοράσει κυβερνητικούς βουλευτές προκειμένου να ανακόψει τη μεταρρυθμιστική τροχιά.

Πηγή: DW

Exit mobile version