Το Brexit μπορεί να προκαλέσει στρεβλώσεις και αναταράξεις στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά όχι στις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και οπωσδήποτε όχι στην Αργεντινή, η οποία βρίσκεται σε μια περίοδο σταθεροποίησης. Αυτή είναι η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, Αλφόνσο Πρατ Γκέι, που επισημαίνει ότι ειδικότερα η οικονομία της χώρας του απειλείται πολύ περισσότερο από την ύφεση και τη δραματική κρίση στη γειτονική Βραζιλία και πιθανολογεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει το αργεντίνικο ΑΕΠ σε μείωση κατά 1,5%.
Ο κ. Πρατ Γκέι υπογράμμισε πως το χρέος των επιχειρήσεων της Αργεντινής κυμαίνεται γύρω στο 15%, δηλαδή σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα από το 60% στο οποίο κυμαίνεται το αντίστοιχο στις περισσότερες οικονομίες της περιοχής.
Οπως, όμως, παραδέχθηκε και ο ίδιος, η χώρα έχει άμεση ανάγκη από επενδύσεις για να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς τα τελευταία πέντε έτη δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες επενδύσεις στη χώρα και το ποσοστό τους προς το ΑΕΠ δεν υπερβαίνει το 20%. Η οικονομία της Αργεντινής πλήττεται, σύμφωνα με την Καθημερινή, από έναν πληθωρισμό που καλπάζει πλέον με ετήσιο ρυθμό 42%. Καταγράφει, έτσι, αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων από το 30% στο οποίο ανερχόταν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν πήρε το τιμόνι της χώρας ο νέος πρόεδρος, Μαουρίσιο Μάκρι.
Σύμφωνα, βέβαια, με τον υπουργό Οικονομικών, οι 12 αυτές μονάδες αποτελούν άμεση και έμμεση επίπτωση από τις αυξήσεις στα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφελείας. Ετσι η κυβέρνηση ευελπιστεί πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί και να πλησιάζει προς τον στόχο του 20% με 25% που έχει θέσει η κυβέρνηση για το τρέχον έτος.