Αντέχει η οικονομία το πολιτικό θρίλερ;

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης «Τζαμάικα» σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας. Η οικονομία όμως έχει αντοχές, εκτιμά ο Κλ. Φουστ από το Ifo.

Ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας το πολιτικό τοπίο στο Βερολίνο όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης δεν ήταν τόσο θολό. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει στην παρούσα φάση μετά βεβαιότητας πότε και πώς θα αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση.

Πόσο επικίνδυνο είναι όμως αυτό για τη γερμανική οικονομία; Σε ποιο βαθμό επηρεάζει η πολιτική αβεβαιότητα το οικονομικό γίγνεσθαι στη χώρα;

Όχι σε υπερβολές

Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.


«Για την ανάπτυξη της οικονομίας η αβεβαιότητα αυτή σίγουρα δε βοηθά. Αλλά δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε. Είναι λάθος να προκαλούμε τον πανικό. Με τους πολιτικούς συσχετισμούς που έχουμε είναι φυσιολογικό να καθυστερεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια ας μην υπερβάλλουμε. Θα ήταν βέβαια κακό εάν εισερχόμασταν σε μια μόνιμη φάση κατά την οποία η Γερμανία δεν μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν πράγματι αρνητικό. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

Το βασικό για την οικονομία, όπως λέει, είναι να υπάρχει μεσοπρόθεσμα η προοπτική σχηματισμού νέας κυβέρνησης, «και αυτή συνεχίζει να υπάρχει», όπως εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος.

Ποιο σενάριο προκρίνει ο ίδιος προσωπικά; Μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή την προκήρυξη νέων εκλογών; «Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν μια ιδιαίτερα κακή φήμη στη Γερμανία. Το πρόβλημά μου με νέες εκλογές είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο με το τελευταίο. Υπό αυτή την έννοια θα παραταθεί απλώς η αβεβαιότητα […]. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν το μειονέκτημα ότι ως ένα βαθμό παρατείνουν την αβεβαιότητα. Διότι αιωρείται συνεχώς το ερώτημα, ποια είναι ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει μια κυβερνητική συμφωνία στην οποία να μπορεί να προσανατολιστεί κανείς και δεν υπάρχουν σαφείς πλειοψηφίες στη Βουλή».

Λύση η κυβέρνηση μειοψηφίας;

Παρά ταύτα οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν και πλεονεκτήματα, εκτίμησε ο Κλ. Φουστ: «(Με τις κυβερνήσεις μειοψηφίας) ενισχύεται το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφίες στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι οι σημαντικές διαβουλεύσεις γίνονται στη Βουλή. Σήμερα οι βουλευτές […] καλούνται απλά να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις. […] Στις σκανδιναβικές χώρες, στον Καναδά έχουν θετικές εμπειρίες με κυβερνήσεις μειοψηφίας. Φυσικά και δεν ταιριάζει στη γερμανική πολιτική, στη γερμανική πολιτική παράδοση, αλλά δεν είναι κακό να μάθεις κάτι καινούριο».

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

Exit mobile version