Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, προετοίμασε το έδαφος για να μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια στο τέλος του μήνα, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, παρουσιάζοντας στο Κογκρέσο την εικόνα μιας εύρωστης αμερικανικής οικονομίας, η οποία όμως, όπως λέει, απειλείται από συνεχείς κινδύνους.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πάουελ, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τον Λευκό Οίκο για να μειώσει τα επιτόκια, επισήμανε “τις ανησυχίες για την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη” και “τις αβεβαιότητες όσον αφορά τις εμπορικές διενέξεις”, παράγοντες που “μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία”.
Ο επικεφαλής της Fed αποκάλυψε ωστόσο ότι “πολλά” μέλη της Νομισματικής Επιτροπής εμφανίστηκαν διατεθειμένα να υιοθετήσουν “μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική”, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του οργάνου αυτού, στις 19 Ιουνίου, όταν αποφασίστηκε να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια. Μάλιστα ένα μέλος της Επιτροπής καταψήφισε την απόφαση αυτήν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Πάουελ.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινήθηκε ανοδικά. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 3.000 μονάδων, για πρώτη φορά στην ιστορία του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο Πάουελ έχει μπει το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ζητά επίμονα τη μείωση των επιτοκίων και πρόσφατα δήλωσε ότι η Fed “δεν ξέρει τι κάνει”. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι αν η Fed δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους το Χρηματιστήριο θα είχε εκτοξευτεί και η ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει “το 4 ή και 5%” – αν και αυτό αμφισβητείται από πολλούς οικονομολόγους.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου διαβεβαίωσε χθες ότι η θητεία του Τζερόμ Πάουελ στη Fed δεν απειλείται, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που μετέδιδαν πολλά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να τον αποπέμψει ή να τον υποβιβάσει.
Όταν ρωτήθηκε από την Επιτροπή τι θα έκανε αν ο πρόεδρος του τηλεφωνούσε για να του ζητήσει να αποχωρήσει από τη θέση του, ο Πάουελ διαβεβαίωσε ότι δεν θα έφευγε, αλλά θα παρέμενε μέχρι να λήξει η θητεία του.
“Αν λαμβάνατε σήμερα ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο που θα σας έλεγε ότι σας αποπέμπει, ότι πρέπει να φύγετε, τι θα κάνατε;” τον ρώτησε ευθέως η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαξίν Γουότερς.
“Δεν θα το έκανα. Η απάντησή μου θα ήταν όχι”, απάντησε χαμηλόφωνα ο Πάουελ.
“Δεν σας ακούω! Δεν θα μαζεύατε τα πράγματά σας για να φύγετε;” επέμεινε η πρόεδρος, οπότε ο Πάουελ απάντησε, με δυνατότερη φωνή:
“Όχι, κυρία. Ο νόμος μου δίνει τετραετή θητεία, την οποία σκοπεύω να ολοκληρώσω”.
Ο Πάουελ διορίστηκε από τον ίδιο τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2018. Το επαγγελματικό ημερολόγιό του για τον μήνα Μάιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει ότι είχε μόνο μια πεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, στις 20 Μαΐου.