Στη νέα, εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL τα ποσοστά των κομμάτων δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αυξομειώσεις.
Όπως σημειώνει το Stern σε σχετικό ρεπορτάζ του υπό τον τίτλο «Μέρκελ, η βασίλισσα στη χώρα της αποχής», τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης, Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συνεχίζουν να προηγούνται σταθερά και με σημαντικό προβάδισμα των πολιτικών τους αντιπάλων, λαμβάνοντας το 38 % στην πρόθεση ψήφου.
Καθηλωμένο στο ιστορικό χαμηλό του 23 % παραμένει την ίδια ώρα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σταθερά τα ποσοστά Πρασίνων (Grüne) και Αριστεράς (Die Linke) που λαμβάνουν 10 % έκαστο, στο εκλογικό όριο του 5 % οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενώ ενισχυμένο συνεχίζει να εμφανίζεται το ξενοφοβικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD). Τα λοιπά κόμματα εξασφαλίζουν το 6 % των ψήφων. Ιδιαίτερα υψηλό όμως είναι την ίδια ώρα το ποσοστό της αποχής και των αναποφάσιστων που αγγίζει το 32%.
«Άφταστη» η A. Μέρκελ
Η ίδια δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι η Άγκελα Μέρκελ διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμά της στο θεωρητικό ερώτημα που αφορά την απευθείας εκλογή καγκελαρίου. Εάν λοιπόν προβλεπόταν στην Γερμανία η απευθείας εκλογή του καγκελαρίου από τους πολίτες, η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών θα λάμβανε 50% ενώ ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και νυν αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μόλις 35%.
Την ίδια ώρα τα χριστιανικά κόμματα βελτιώνουν κατά δύο μονάδες τα ποσοστά τους στο ερώτημα που αφορά την καταλληλότητα για τη διαχείριση των προβλημάτων της χώρας. Στο πεδίο αυτό το 31 % των ερωτηθέντων εμπιστεύονται περισσότερο την CDU/CSU ενώ μόλις το 9 % τους Σοσιαλδημοκράτες. Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών πάντως δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα.
Σε ιστορικό υψηλό η αποχή
Σημαντική αύξηση σε σχέση με τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 παρουσιάζει το ποσοστό της αποχής. Ενώ πριν από δυόμιση χρόνια δεν προσήλθε στις κάλπες το 28,5 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, την πρόθεσή του να μην ψηφίσει εκφράζει σήμερα το 32 % των ερωτηθέντων.
«Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, όπως και στις ευρωεκλογές του 2014, περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες από τα συνολικά 62 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν την AfD. Εντούτοις ένας 16πλάσιος αριθμός, δηλαδή 32 εκατομμύρια, δεν ψήφισαν καν στις ευρωεκλογές», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ. Έκτοτε όμως, όπως παρατηρεί, όλοι στρέφουν το βλέμμα τους κυρίως στη μειοψηφία των ψηφοφόρων του AfD και όχι στον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που απέχουν από την εκλογική διαδικασία.
«Πολλοί από αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους ‘ψηφοφόρους που απέχουν προσωρινά’ θα ήθελαν να ξαναψηφίσουν, όχι κάποια ακραία, αλλά δημοκρατικά κόμματα». Για να γίνει όμως αυτό, τα τελευταία θα πρέπει να λάβουν επιτέλους σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και τους φόβους αυτών των ανθρώπων, σχολιάζει ο ειδικός του Forsa.
Πηγή: DW